ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Rusning till att klaga på ockerhyror inför nya regler

Gustaf Eriksson · 5 Feb 2013
Uppdaterad 5 Feb 2013
Nya reglerna får fler  att klaga på ockerhyror

Nya reglerna får fler att klaga på ockerhyror Foto: Scanpix


De nya reglerna för andrahandsuthyrning fick folk att rusa till hyresnämnden för att anmäla överhyror. Men det är stor chans att du fortfarande kan klaga på ockerhyran. – Det kan bygga på ett missförstånd, säger hyresråd Kristian Eriksson.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 1 februari trädde nya regler för andrahandsuthyrning av bostadsrätter i kraft. Nu får uthyrare lägga på fyra procent av bostadens marknadsvärde, och ta betalt för slitage och kapitalkostnader. Metro.se har tidigare berättat om att de nya reglerna lett till att större lägenheter i Stockholms innerstad nu kan kosta uppemot 25 000 kronor. 

En annan förändring är att hyresgäster inte längre kan få tillbaka överhyror. Det har lett till en rusning till hyresnämnden i Stockholm.  I januari tog nämnden emot 31 klagomål om för högt satta hyror. Förra året låg antalet ärenden på 24 i månaden i genomsnitt. Januarisiffran är en ökning på ungefär 30 procent.  – Det är fler än vad vi brukar få in, men det är ingen extremsiffra, säger Kristian Eriksson, hyresråd på Hyresnämnden i Stockholm. 

Det ökade inflödet av ärenden kan bero på ett missförstånd, enligt Kristian Eriksson.  – Det kan vara så att folk tror att det inte längre går att få sin hyra prövad, men det går visst. De nya reglerna gäller bara för kontrakt som slutits efter månadsskiftet, för kontrakt som är äldre än så gäller de gamla reglerna, säger Kristian Eriksson.

Om du har skrivit på ett kontrakt efter 1 februari och känner att hyran är för hög behöver det inte vara kört. Hyresgäster kan även i fortsättningen vända sig till hyresnämnden för att få villkoren ändrade. Justitiedepartementet skriver dock att tanken är att parterna ska komma överens innan en tvist inleds. Vad som exakt gäller är i nuläget oklart. – Vi prövar detta när det första fallet kommer in, säger hyresrådet Kristian Eriksson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro