ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rusning till julbord – trots finanskrisen

Johan Mårtensson · 31 Okt 2012
Uppdaterad 31 Okt 2012
Julbordet är känsligt att spara in på för arbetsgivare. 

Julbordet är känsligt att spara in på för arbetsgivare.  Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX


Trycket på julborden är redan högt – trots finanskris och spartider. – Julbord är en känslig sak att spara in på, säger måltidsforskaren Richard Tellström.

klar

Artikellänk är kopierad

De flesta dukas inte upp förrän om en månad. Men Metros rundringning till restauranger i Stockholm, Göteborg och Skåne visar att en rusning till julborden är att vänta. Enligt Richard Tellström, måltidsforskare vid Örebro universitet, kan det vara strategiskt av arbets­givare att bjuda ut personalen och låta dem frossa i lax, prinskorv och Janssons frestelse – även om företaget annars behöver spara. 

– Att bjuda på julbord är ett sätt att sammanfatta året, tacka personalen och investera i en god relation. Det är viktigt om man måste göra nedskärningar längre fram, säger Tellström. 

Flera krögare uppger för Metro att antalet julbordsbokningar till och med ökat jämfört med tidigare år. 

– Det kan även bero på nya familjebildningar, att folk som varit gifta två tre gånger och har barn på olika håll har svårt att samla alla hemma på julafton. En företeelse som blivit vanligare är att de träffas på restaurang före jul och äter julbord i stället, säger Richard Tellström. 

Julbordstraditionen går flera sekler tillbaka i tiden, och än i dag är den nästan helig, menar Tellström. 

– Man kan tycka att arbetsgivarna skulle kunna slopa julbord och skänka pengar till något behjärtansvärt, men det är ofta helt otänkbart, säger han.

”Fler bokningar än i fjol”

På flera Stockholmsrestauranger bekräftar man bilden: Julborden är inte känsliga för konjunkturer. 

– Vi ligger i fas med tidigare år, säger Madelene Sundberg, julbordsbokare på Stallmästaregården. 

Inte heller på Ulriksdals värdshus märker man av finanskrisen. Telefonerna går varma som vanligt. 

– Ett normalår så här långt, säger Gunnar Ström, krögare på Ulriksdals värdshus.

På Blå Porten på Djurgården har trycket till och med ökat, enligt Thomas Dahlgren, restaurangchef, Blå Porten.

– Det har varit fler bokningar än vid samma tid i fjol. Förra året var rekord med 5 200 bokningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro