ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Rutinerade reportrar förvandlades till småungar"

Anneli Sandberg · 7 Jun 2013
Uppdaterad 7 Jun 2013

Den före detta hovreportern Daniel Nyhlén har släppt en bok om prinsessan Madeleine. Metro träffade honom på Bistro Jarl för att prata om privata prinsessan, dålig hovjournalistik och insyn i kungahuset.

klar

Artikellänk är kopierad

Wkd:s reporter Anneli Sandberg möter Daniel Nyhlén på Bistro Jarl.
Wkd:s reporter Anneli Sandberg möter Daniel Nyhlén på Bistro Jarl.Foto: Urban Brådhe

Daniel Nyhlén, journalist, vd, chefredaktör och författare, lever i vad han kallar en triangel på Östermalm. Han rör sig mellan hemmet vid Humlegården, jobbet på andra sidan parken och krogarna vid Stureplan. Vi ses på Bistro Jarl och här, bland ljuskronor och oxblodsfärgade lädersitsar, känner han sig som hemma. Servitörerna hälsar glatt och häller vant upp champagne i glaset.  

Varför valde du att ses på Bistro Jarl?

– Det ligger nära Stureplan, det är fantastisk service och på sommaren finns det ingen bättre uteservering. Det är en institution och en knutpunkt för mediemänniskor, affärsmän och societeten på Östermalm. Och jag valde det även för att prinsessan Madeleine ibland äter middag här. 

Du både bor och jobbar på Östermalm. Vad betyder stadsdelen för dig?

– Det finns ingen annan plats jag vill bo på. Jag är väldigt rotad här och det har nog att göra med identitet, jobb och vänner. Min närmiljö är väldigt fokuserad på en och samma plats, och det ger lite småstadskänsla, man lär känna människorna på krogarna och i butikerna. 

Varför har du valt att skriva en bok om prinsessan Madeleine?

– För mig har fascinationen kring kungligheterna inte varit den glamourösa världen, även om det varit en trevlig miljö att jobba i, utan jag har alltid varit mer intresserad av hur den offentliga rollen präglar prinsessorna som personliga individer. I boken får man lära känna prinsessan Madeleine som människa. Hon har sidor som jag tror många blir överraskade av. 

I boken så får man ingen detaljerad information om vad Madde och Chris säger till varandra vid frukostbordet. Har du inga små spioner innanför slottets väggar som vissa andra?

– Jag jobbar inte så. Det är rena rama tramset när det refereras om vad kungligheterna säger till varandra när de äter frukost eller vad de gör precis innan de går och lägger sig. En del av dagens hovjournalistik är löjeväckande och jag förstår att kungafamiljen reagerar på det som skrivs ibland. Så där har du rätt. Nej, jag vet inte vad Madde och Chris säger till varandra under en middag så jag kan inte referera till det.  

Kan man vara kritisk när man skriver en bok om kungahuset? Eller har du utelämnat något av rädsla för att skada din relation med hovet?

– En av de saker jag reagerat på när jag rest med kungafamiljen är många av mina kollegors underdåniga attityd gentemot dem. Rutinerade reportrar förvandlades till småungar och ställde frågor som ”Var maten god”. Det fanns ingen substans i frågorna. Jag hade inga problem att ställa raka och relevanta frågor till både Madeleine och Victoria och jag tror faktiskt att de respekterar mig för det. 

Är du royalist?

– Ja, i den meningen att jag tycker att kungahuset gör ett bra arbete för Sverige. Däremot är jag för en ökad insyn och granskning av exempelvis hovets finanser och apanaget. Det är vår demokratiska rättighet att ha koll på vart våra skattepengar går. 

Hur vill du bli ihågkommen?

– Jag hoppas framförallt att jag blir ihågkommen för någonting. Det kanske låter klichéartat men jag hoppas att man minns mig för att jag var en god människa och duktig på det jag gör. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro