ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rutten frukt bakom människans kärlek till alkohol

Åsa Larsson · 16 Dec 2014
Uppdaterad 16 Dec 2014
Rutten frukt verkar vara ursprunget till vår ovanliga alkoholtolerans jämfört med andra primater.

Rutten frukt verkar vara ursprunget till vår ovanliga alkoholtolerans jämfört med andra primater. Foto: All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Bland djuren verkar människan vara den som gillar – och tål – alkohol bäst av alla. Hur kommer det sig? Svaret kan hittas för tio miljoner år sedan.

Det som gör att vi människor inte blir riktigt så fulla som andra djur är enzymen ADH-4. Vi har en synnerligen effektiv variant av den och kan därför bryta ner alkoholen bättre, skriver brittiska Metro.

Hur kommer det sig att vi utvecklat den här egenskapen? Enligt biologen Matthew Carrigan så plockade våra förfäder upp rutten frukt som fallit ner från träden, ett alternativ till att svälta som skulle visa sig ge alkoholtolerans på fester i en avlägsen framtiden. I alla fall i jämförelse med de andra arterna.

– Skillnaden är dramatisk. Jämfört med andra primater så är våra enzymer 40 gånger så effektiva, säger  Matthew Carrigan​ till CBC Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro