ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ryanair tystar anställda med stämning

Karolina Skoglund och TT · 12 Dec 2013
Uppdaterad 12 Dec 2013

Ryanair stämmer minst en pilot som uttryckt oro för flygsäkerheten på ett chattforum. Ryanair har som ambition att tysta de personer som kritiserar företaget”, säger en anonym pilot från företaget till Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: AP Photo/Matt Dunham

Ryanair har varit i mycket blåsväder på senare tid. Nu dyker ytterligare en händelse upp som får det irländksa flygbolaget att hamna i fokus. Ryanair upptäckte nämligen hur några av deras piloter varit inne på en sajt för piloter och flygpersonal, som kallas PPRUNE (Professional Pilots Rumour Network). Där har de chattat om flygsäkerhet och tuffa villkor.

– Det var ett sätt att uttrycka frustration och oro. Vi skrev om arbetssituationen, dålig behandling av personal, rädsla för ledningen, om tuffa flygtider där man inte har koll på sitt arbetsuppdrag. Visst ibland var vi upprörda och arga och sa saker utan att tänka klart. Vi behöver ett forum då vi inte har en facklig kommunikation med vår ledning, säger piloten Alexander, som vill vara anonym, till Ekot.

Ryanairs ledning har nu vänt sig till domstol och har fått ut de IP-adresser som tillhör chattarna. En man som stämts av Ryanair för att ha uttalat sig på PPRUNE, väntar på rättegång och tror att han kommer att få gå från hus och hem för att kunna betala rättegången och eventuella skadeståndskostnader, skriver Ekot.

– Ryanair har som ambition att tysta de personer som kritiserar företaget på nätet i stället för att ta itu med de problem som personalen tar upp, säger Alexander.

Mannen som stämts av Ryanair för att ha uttalat sig på chattsidan PPRuNe väntar nu på rättegång, och han tror att rättegången och eventuella skadeståndskostnader kan göra att han kommer att få gå från hus och hem, rapporterar Ekot.

– Alternativet för dem som skrivit på PPRuNe till att stämmas är att göra avbön på samma sajt och säga att det mesta man skrivit är "lögn och förtal" och att man sedan skänker pengar till välgörenhet, säger han till Ekot.

Anders Kjellgren, förtroendevald representant hos Svenska Pilotföreningen för Ryanairpiloter, menar att företaget bedriver klappjakt på de piloter som påpekar att det finns interna flygsäkerhetsproblem i bolaget.

– Det innebär att det kommer att kväva möjligheten för vissa att våga uttala sig om saker som man bör påkalla. Så kallade whistleblowers kommer naturligtvis existera i ännu mindre omfattning, säger han till Ekot. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund och TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro