ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ryanairplan "sekund från krasch" för att spara tid

Tomas Lundin · 12 Dec 2012
Uppdaterad 13 Dec 2012
Ryanairplan "sekund från krasch" för att spara tid

Ryanairplan "sekund från krasch" för att spara tid Foto: Scanpix


Snålbolaget Ryanair är inblandade i en ny allvarlig incident. Ett plan var nära att krascha när piloten gjorde en farlig manöver för att spara in tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Planet, en Boeing 737 med 153 personer ombord, lyfte 25 minuter för sent från Manchester, på väg till Memmingen i tyska Bayern. För att spara tid ville piloten landa på en annan landningsbana än den som flygledartornet anvisade, vilket krävde en snabbare nedstigning. 

Några kilometer från ladningsbanan larmade instrumenten om att planet tappade höjd för fort med att larma "Terrain, terrain, pull up". Vid ett tillfälle var planet bara 150 meter från marken och sjönk med lika många meter per sekund, skriver Daily Mail. En enstaka sekund var alltså allt som skiljde planet från en katastrof. 

I stället för att spara tid fick nu besättningen göra om inflygningen, denna gång utan incident. 

Uppgifterna publicerades först i tyska tidningen Der Spiegel, som refererar till en rapport från tyska flygsäkerhetsmyndigheter i september där . Ryanair håller inte med om beskrivningen att en krasch var nära.

"Besättningen valde att starta en 'Go-around' procedur i enlighet med Ryanairs flygpolicy", säger man i ett uttalande. 

Incidenten undersöks nu av myndigheter i Irland där bolaget har sitt säte. 

Sedan starten 1992 har Ryanair inte vart inblandat i en enda dödlig olycka, men i  sin eviga iver att spara tid och pengar har bolaget nu fått stark kritik för att tumma på säkerheten. Efter att tre flygplan fått nödlanda i Spanien i augusti på grund av bränsebrist framkom interna dokument där bolaget uppmanar besättningen att inte tanka onödigt mycket.  ”Den mest orimliga ursäkten är: Jag gillar att landa med tre ton, så jag tankar för resan plus ytterligare tre ton. Det är inte Ryanair-policy. Det är helt oacceptabelt och inte vad ni är anställda för att göra.”, står det i ett av de läckta dokumenten.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro