ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Rykande hett i sval miljö

Carl Reinholdtzon Belfrage · 2 Sep 2016
Uppdaterad 19 Dec 2016

Foto: Emelie Lager


Metros matkritiker Carl Reinholdtzon Belfrage har ätit på Kale’i.

klar

Artikellänk är kopierad

Kale’i Kaffe

Betyg 4

Som barn skydde jag den minimalistiska riktningen och var följaktligen livrädd för raka linjer i ett begränsat rum av kala väggar och kall fiskbensparkett. Men jag är inte ett barn längre. Jag har mognat. Jag har insett att minimalismen vill få oss att njuta av de små tingen, det luftiga rummet och nakenhetens kruslöshet. Och här är ett av stans bästa kaféer, Kale’i, ett föredöme.

Jag känner mig här mer fri att andas i en miljö befriad från ekbord, burrig stuckatur, tjocka blodröda mattor och levande kristallkronor. I sval, stram och tidsenlig miljö kan tankarna här istället leva fritt och enkom koncentrera sig på luncher baserade på lättrostat kvalitetskaffe av bästa sort, surdegsbröd med smörstekta kantareller och vaktelägg, fräscha sallader i pigga kombinationer som buffalomozzarella och persika eller bara en galette kryddad med egenodlad shitake. På Kale’i samlas stans avantgarde vilket ger en tidsenlig och spännande stämning. Detta lika viktigt som råvarorna och de ekologiska dryckerna. Jag vill också uppmärksamma er på innergården som ni bör besöka innan höstregnet börjar strila över Göteborg.

Det enda jag saknar på Kale’i är kallpressat kaffe Kyoto-style. Jag skriver detta uttryckligen som min enda punkt på min önskelista till Kale’i. Det är ändå inte SÅ långt till jul. Men mestadels gråter jag inte över kallpressat kaffe (vet ni vad det är förresten? Det borde ni veta.) utan kan komma på mig själv tänka tillbaka på en perfekt avokadosmörgås, matig som få eller en surdegsmacka som släpper ifrån sig smält ekologisk ost. Eller en soppa med ärtor och limeblad. Som dessert kan man ta en frensh toast med apelsin, lakrits och grädde. Menyn ändras titt som tätt, men den röda tråden av kvalitet och väl utvalda råvaror bryts aldrig. Kale’i är det moderna kaféet som jag alltid saknat i Göteborg.

Och det är ganska skönt att konstatera att man inte behöver flyga till Antwerpen och ta en taxi in till Caffènation bara för att få en ordentlig kaffe eller lunch utan det räcker faktiskt att spatsera till Kyrkogatan 13.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro