ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ryktesspridning hotar Swedbank

Anders Göransson · 25 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Swedbanks kunder är oroliga, sparare uppges ta ut sina pengar och sätta in dem hos andra banker. 

Swedbanks kunder är oroliga, sparare uppges ta ut sina pengar och sätta in dem hos andra banker.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Oron stiger bland Swed­banks kunder, och sparare uppges ta ut sina pengar. Men banken förnekar krisen och skyller på spekulation i form av blankning.– Det finns en kontinuerlig spekulation emot oss om att vi har problem som vi inte har, säger styrelseordföranden Carl Eric Stålberg till nyhetsbyrån Direkt.Han anser att ryktes­spridningen och spekulationen hänger ihop. Misstankarna riktas mot aktörer som har stora pengar att tjäna på att Swedbanks aktie går ner i värde.Swedbanks aktie har ut­satts för omfattande spekulation i form av så kallad blankning – det vanligaste sättet att tjäna pengar på kursnedgångar. Om många aktier blankas sätter det press på aktiekursen nedåt. Swedbanks börsvärde har halverats sedan årsskiftet.Bankens styrelseordförande Carl Eric Stålberg kräver nu att blankning av finansiella företag stoppas i Sverige resten av året, något som redan skett på flera aktiemarknader i Europa.Men Finansinspektionen är kallsinnig.– Vi följer noga vad som händer, men har ännu inte sett något som innebär att blankning borde begränsas, säger Mattias Olander, tillförordnad chef på enheten för marknadstillsyn.Enligt Dagens Industri har oron lett till att många småsparare har flyttat sina pengar till andra banker. Bland annat ska Handelsbanken ha noterat insättningar på rekordnivå de senaste dagarna.Men Swedbank dementerar kundflykten:– Vi har normala flöden av insättningar och uttag och antalet konton i banken har ökat med 1 600 netto under september, säger Swedbanks presschef Anna Sundblad till Metro.Att just Swedbank är i skottlinjen beror på att man anses ta mer stryk av  finanskrisen i USA än övriga svenska finansinstitut.

Annika Creutzer, chefredaktör Privata Affärer.
Annika Creutzer, chefredaktör Privata Affärer.

Experten: Kan jag förlora mina pengar?

Kan jag förlora mina sparpengar?– Nej, det är ingen fara för pengarna, absolut inte. Även under den värsta bankkriseni början av 1990-talet gick staten in och lånade ut pengar. De här bankerna är solida. Vad som kan hända är att pengarna inte är åtkomliga en viss dag, men det är det värsta scenariot. Du förlorar inte pengar, men du kanske inte kommer åt dem under en kort tid.

Är det dumt att flytta pengar från Swedbank?– Det behöver det inte vara. Jag tror inte folk flyr Swedbank, men de kanske delar upp sina pengar på flera banker och det rekommenderar vi också att man gör. Inte av rädsla för att bli av med pengarna, men för att få bästa möjliga villkor och ränta.

Vilka statliga garantier finns?– På vanliga konton med rörlig ränta har man en statlig garanti på 250 000 kronor per person. På fasträntekonton gäller dock inte insättningsgarantin.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro