ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rymden full av skräp – USA behöver städhjälp

Victoria Gillberg · 2 Sep 2011
Uppdaterad 2 Sep 2011
Mycket skräp lämnas kvar i rymden. Nu behöver Usa hjälp att städa.

Mycket skräp lämnas kvar i rymden. Nu behöver Usa hjälp att städa. Foto: Paolo Nespoli /Scanpix


Skräpet i rymden utgör nu ett hot mot astronauter och rymdfärder. Internationellt samarbete för att städa rymden behövs.

klar

Artikellänk är kopierad

Ny rapport från National security council i USA säger att skräpet i rymden nu har nått en kritisk massa. Mängden som cirkulerar runt jorden utgör nu ett hot mot astronauter och rymdfärder. – Vi gör inte tillräkligt för att lösa hotet, säger Dana Rorabacher representant från Nation security council.

Enligt Rorabacher kommer det vara bli värre. Mängden skräp i rymden har nått sin gräns och det finns ingen nationell eller internationell handlingsplan för att lösa problemet.

Gammal utrustning, använda produkter och satelliter lämnas kvar i rymden. Det cirkulerar sedan runt jorden och hotar att kollidera med rymdskepp och satelliter. Den internationella rymdstationen ISS måste ibland flytta på sig för att inte kollidera med skräpet skriver Svenska dagbladet.

Nasa har studerat möjligheten att använda nät och harpuner för att samla in det stenliknande skräpet. Men ingenting har provats i rymden.

USA ansvarar för ungefär 30 procent av det som lämnas kvar. Nu uppmanas Nasa att utveckla en plan för hur rymdskräpet ska hanteras. Internationellt samarbete är en förutsättning säger rapporten. Skräphantering i rymden är nämligen både dyrt och svårt.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro