ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rymdfärja har spricka

Stockholm TT · 3 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Upptäckten kommer efter det att Nasa två gånger under den gångna helgen tvingats att stoppa uppskjutningen från Kennedy Space Center i östra Florida på grund av ovädersmoln.

Tjänstemän sade att det ännu är oklart hur sprickan påverkar den planerade avfärden på tisdagen.

Rymdfärjan Columbia slets sönder den 1 februari 2003 eftersom heta gaser trängde in genom den skadade värmeskölden på en av vingarna. Skölden hade skadats av just isoleringsskum som skakats loss från den externa bränsletanken när rymdfärjan startade.

Även vid Discoverys färd förra året slets delar loss och astronauterna tvingades genomföra reparationer i rymden.

De sju astronauterna ska föra proviant och material till rymdstationen ISS, men det stora syftet med rymdfärden är att bevisa att säkerhetsproblemen har övervunnits. Nasas rymdfärjeprogram kräver en framgång och en lyckad rymdfärd. En ny olycka, anser bedömare, skulle göra att programmet avslutas i förtid och den 100 miljarder dyra rymdstationen skulle inte bli färdigbyggd.

De senaste tre åren har Nasa lagt ut motsvarande 9,3 miljarder kronor på att förbättra säkerheten och lösa problemet med utfyllnadsmaterial som lossnar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro