ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rymdsten som slog ner i Metros redaktion var 4,5 miljarder år

TT-Metro · 6 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013
Oleg Lastotjkin, redaktör vid Metro i Tjeljabinsk, framför den sargade redaktionen.

Oleg Lastotjkin, redaktör vid Metro i Tjeljabinsk, framför den sargade redaktionen. Foto: Metro Ryssland


klar

Artikellänk är kopierad

Först såg jag ett bländande ljus, som jag trodde var strålkastare. Men det kunde det ju inte vara, det var ju redan ljust ute, berättar Oleg Lastotjkin.
Först såg jag ett bländande ljus, som jag trodde var strålkastare. Men det kunde det ju inte vara, det var ju redan ljust ute, berättar Oleg Lastotjkin.Foto: Metro Ryssland
Rymdsten som slog ner i Metros redaktion var 4,5 miljarder år
Rymdsten som slog ner i Metros redaktion var 4,5 miljarder år

Den var en 4500 miljoner år gammal kondrit, som gjorde entré i jordens atmosfär i en hastighet av 19 kilometer i sekunden. Det visar första studien av meteoriden som exploderade över Ryssland i februari. Delar av den träffade Metros ryska lokalredaktion.

"Om mänskligheten inte vill gå samma väg som dinosaurierna så måste vi studera händelser som denna i detalj", säger professor Qing-Zhu Yin, en av studiens författare.

Händelsen han syftar på är den meteorid som exploderade över miljonstaden Tjeljabinsk i Ryssland en fredagsmorgon i mitten av februari i år. En mycket kraftig tryckvåg utlöstes, rymdstenar föll och över 1 000 människor skadades. 

– Jag stod i köket och såg en kraftig ljusblixt högt upp. Sen kom en explosion, den var så kraftig att fönstret slogs upp och jag kastades bakåt, berättade Tjeljabinskbon Anton Jemeljanov för nyhetsbyrån Ria efter händelsen. Metros journalister i Tjeljabinsk hamnade mitt i händelsernas centrum när rymdsten plötsligt haglade in genom fönstren. – Det var fullt med trasigt glas. En kvinnlig medarbetare hade skadats av glassplitter. Hon fördes till sjukhus. Allt var täckt med damm och glassplitter, berättade  Oleg Lastotjkin, redaktör vid Metro i Tjeljabinsk.LÄS MER OM NEDSLAGET PÅ METROS REDAKTION

Nu har ett 60-tal forskare från nio länder studerat meteoriden för att bättre förstå vad som hände. Alla de videoupptagningar av fenomenet som privatpersoner gjorde har varit till god hjälp för att kunna studera det hela från olika vinklar. Man har också tagit olika prover på och gjort datortomografier av meteoriterna, eller rymdstenarna.

Forskarna, som presenterar sina resultat i tidskriften Science, har räknat ut att meteorens ljusstyrka var som störst när objektet exploderade vid 29,7 kilometers höjd. Den största delen av stenen avdunstade eller pulvriserades — endast 0,05 procent av den, eller 4 000-6 000 kilo, föll till marken som meteoriter. Explosionen, som motsvarade kraften av 600 kiloton av sprängmedlet TNT, underlättades av "svagheter" som kan ha uppstått i meteoriden vid tidigare kollisioner för hundratals miljoner år sedan.

Forskarna tror att fler liknande meteorider kan finnas i närheten av jorden, därför är det viktigt att få veta mer om dem och hitta sätt att tidigt upptäcka dem.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro