ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rymdväxthus – nu även för balkongen

Kristoffer Rengfors · 22 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
I växthuset som bygger på idén att odla i rymden ryms 36 plantor.

I växthuset som bygger på idén att odla i rymden ryms 36 plantor.


klar

Artikellänk är kopierad

Mathilda Rydstedt Hopstadius.
Mathilda Rydstedt Hopstadius.

Ett växthus som kräver minimal skötsel ska göra succé på balkongen. Tekniken är lånad från rymden.

Ett växthus byggt på idén att odla i rymden ska göra succé på balkongen. Det hoppas 21-åriga Mathilda Rydstedt Hopstadius som utvecklat växthuset som kräver minimal skötsel. – Jag har jobbat med italienska företaget Aero Sekur som har ett samarbete med Nasa. I rymden finns begränsade resurser som ljus, luft och vatten. Nu har jag gjort ett system för hemmabruk, säger hon.

I prototypen odlas plantor i 36 kuber. Växthuset hängs på väggen och ett pumpsystem sköter bevattningen. Tanken är att den enda skötsel som ska behövas är att odlaren kollar om speciella stenar är fuktiga eller inte.

Två gånger om dagen kan en vattenpump behöva köras i cirka tio minuter.– Själv har jag inte speciellt gröna fingrar, men mina växter verkar trivas, säger Mathilda.Förhoppningen är att växthuset ska finnas till försäljning om några år. Genom att tillverka med en speciell pressmetod är förhoppningen att priset ska kunna hållas ner till runt 2 000 kronor för konsumenten.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro