ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rysk regimkritiker skjuten till döds i Kiev

Filip Joelsson · 29 Maj 2018
Uppdaterad 30 Maj 2018

Foto: TT


Den ryske journalisten och Putinkritikern Arkadij Babtjenko har skjutits till döds i sitt hem i Kiev, rapporterar flera medier.

klar

Artikellänk är kopierad

UPPDATERING:På onsdagen bekräftade den ukrainska säkerhetstjänsten att mordet på Arkadij Babtjenko var iscensatt i syfte att avslöja en komplott, och att han i själva verket är vid liv. Babtjenko medverkade bland annat själv i en direktsänd presskonferens, där han beklagade det som hänt.

Den ryske journalisten och författaren Arkadij Babtjenko hittades på tisdagen ihjälskjuten vid sitt hem Ukrainas huvudstad Kiev, rapporterar flera internationella medier.

Enligt nyhetsbyrån AP ska Babtjenkos fru ha hittat honom blödande, varpå hon ringde en ambulans. Babtjenko ska sedan ha dött på väg till sjukhuset.

– Hans fru var i badrummet när hon hörde ett skott. När hon kom ut så såg hon hennes man blödande, säger en talesperson för ukrainsk polis till nyhetsbyrån AFP, uppger Sveriges Radio.

Arkadij Babtjenko var en känd Putinkritiker och har vid flera tillfällen öppet kritiserat den ryska annekteringen av Krim. Han lämnade Ryssland i februari 2017 av rädslan för att fängslas på grund av sina åsikter, skriver AP.

LÄS MER
Experter: Valet i Ryssland handlar bara om Putin

Polischefen i Kiev uppger i en ukrainsk nyhetssändning att den troliga orsaken till mordet har att göra med Babtjenkos yrke, uppger AP.

Babtjenko har tidigare mottagit pris av den svenska Pen-klubben. 2015 tilldelades han Tucholskypriset med motvieringen: ”För sin journalistiska omutlighet och sina illusionsfria skildringar av krigets verklighet”.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro