ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ryskt monster har landat på Arlanda

Olle Agebro · 7 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Ryska Antonov 225 är världens största flygplan med sina 88 meters vinspann.

Ryska Antonov 225 är världens största flygplan med sina 88 meters vinspann.


klar

Artikellänk är kopierad

Flygplanet är på väg från CFB Goose Bay i Kanada till Antonovs testflygplats Gostomel Airport i Ukraina, lastutrymmet är fyllt med turbindelar och med tanke på att flygplanet behövt mellanlanda för tankning på både Keflavik på Island och Arlanda rör det sig antagligen om last ganska nära maxvikten.

På Arlanda tar man regelbundet emot Antonovs mindre modell AN-124, men det är ett unikt tillfälle nu när världens enda AN-225 står på flygplatsen.

– Vi förbereder oss för flygplan i den här storleken genom att se över hur banskyltar vid taxibanorna är placerade så att de inte slås omkull av motorerna, ungefär samma rutin som när vi tog emot Airbus A380, vi gör också extra noggranna kontroller av skräp i närheten av rullbanan när flygplanet startar, säger Jan Lindqvist.

För flygentusiaster i Sverige är det ett stort ögonblick när flygplanet lyfter 16.00 i eftermiddag, det är inte säkert att Arlanda någonsin får ta emot det här flygplanet igen.

– Det här är ju inte direkt framtiden, det här flygplanet är väldigt roligt att se för sin storlek, inte för sina ljud- och bränsleutsläpp, säger Jan Lindqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Agebro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro