ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ryssland i kontroll på Krimhalvön

Metro-TT · 2 Mar 2014
Uppdaterad 2 Mar 2014
Konteramiral Denis Berezovskyj, som tidigare i dag hoppade av från posten som Ukrainas marinchef, har utsetts till chef för Krims flotta.

Konteramiral Denis Berezovskyj, som tidigare i dag hoppade av från posten som Ukrainas marinchef, har utsetts till chef för Krims flotta. Foto: Reuters TV


Ukrainas makthavare anser att Ryssland har förklarat krig och ber västvärlden om hjälp. Ryssland har i praktiken tagit kontrollen över Krim.

klar

Artikellänk är kopierad

Här står ryska trupper öga mot öga med ukrainska, sedan militärbasen i Perevalne på Krimhalvön belägrats.
Här står ryska trupper öga mot öga med ukrainska, sedan militärbasen i Perevalne på Krimhalvön belägrats.Foto: Reuters/Vasily Fedosenko
Ryska militärer sedda utanför Perevalne på Krimhalvön.
Ryska militärer sedda utanför Perevalne på Krimhalvön.Foto: Reuters/Vasily Fedosenko
En kvinna passerar ”omärkta” soldater – utan nationalitets- och gradbeteckningar – som står vakt utanför den ukrainska basen i Perevalne på Krimhalvön. Enligt BBC:s utsände rör det sig om ryssar.
En kvinna passerar ”omärkta” soldater – utan nationalitets- och gradbeteckningar – som står vakt utanför den ukrainska basen i Perevalne på Krimhalvön. Enligt BBC:s utsände rör det sig om ryssar.Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
Ukrainska flottister förberedde på söndagen ubåtsjagaren Ternopil i Sevastopol på Krimhalvön.
Ukrainska flottister förberedde på söndagen ubåtsjagaren Ternopil i Sevastopol på Krimhalvön.Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
Beväpnad militärpersonal väntar i närheten av ryska militärfordon utanför en gränspost i ukrainska Balaklava.
Beväpnad militärpersonal väntar i närheten av ryska militärfordon utanför en gränspost i ukrainska Balaklava.Foto: Reuters
En grupp oidentiferade soldater kapar strömtillförseln till högkvarteret för Ukrainas flotta i Sevastopol på söndagen.
En grupp oidentiferade soldater kapar strömtillförseln till högkvarteret för Ukrainas flotta i Sevastopol på söndagen.Foto: AP Photo/Andrew Lubimov

►Här är de mest troliga scenarierna för Ukrainas framtid

Ryska trupper har omringat minst två av Ukrainas militärbaser på Krimhalvön och närmat sig andra för att komma över deras vapen. Utanför basen i Perevalne rapporterar vittnen sig ha sett omkring 150 ryska soldater och kring 20 militärfordon och läget beskrivs som spänt. Ukrainska soldater inuti basen ska ha ställt upp sig vid ingången. 

– Det här är inget hot, det är en krigsförklaring mot mitt land, sade premiärminister Arsenij Jatsenjuk dagen efter att det ryska parlamentet gett klartecken till att skicka militär till Ukraina.

►Ilska utanför ryska ambassaden i Stockholm

Krims nytillträdde regeringschef Sergej Aksjonov tillkännagav på söndagskvällen att Krim ska få en egen flotta. Han meddelar också konteramiral Denis Berezovskyj som tidigare i dag hoppade av från posten som Ukrainas marinchef, har utsetts till chef för Krims flotta.

►Reinfeldt: Ukraina ska få ta eget ansvar

– Ingen order om att använda vapen ska följas utan att mina personliga specialinstruktioner utfärdats. Alla order som jag utfärdar som överbefälhavare i Autonoma republiken Krim och Sevastopol, ska utföras noggrant, förklarar Aksjonov enligt Interfax.

►Krisen ger oro inför paralympics

Myndigheterna i Ukraina har nu inlett en utredning om högförräderi mot flottchefen Denis Berezovskyj, sedan han övergav högkvarteret i Sevastopol på Krim för att i rysk tv svära trohet till de proryska regionala ledarna.

– Under de ryska styrkornas blockad av flottans centrala högkvarter, vägrade han bjuda motstånd och lade ned sina vapen, sade Viktoria Sjumar, biträdande chef för Ukrainas säkerhetsråd.

►Detta har hänt i konflikten

Ryssland är redo att utveckla förbindelser med Ukraina, men inte med dem som tog makten med hjälp av blodspillan, säger Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev i ett uttalande enligt den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti, som Reuters återger.

Medvedev anser också att Ukrainas ledning är mycket instabil och han bedömer i ett inlägg på Facebook att det hela kommer att "sluta med en ny revolution" med mera blodspillan.

Den ryske premiärministern konstaterar också att Janukovytjs auktoritet är "icke-existerande" men att han "fortfarande enligt konstitutionen är Ukrainas legitime president."

USA:s utrikesminister John Kerry varnar Ryssland för väldigt allvarliga återverkningar från USA och väst,  enligt nyhetsbyrån Reuters .

Varningen omfattar sanktioner som skulle ”isolera Ryssland ekonomiskt”, reseförbud och frysning av tillgångar.

– På 2000-talet beter du dig bara inte på 1800-talsvis genom att invadera ett annat land med en fullständigt påhittad förevändning, sade Kerry i tv-kanalen CBS:s program "Face the Nation".

Kerry tillade att Ryssland fortfarande har tillgång till ett antal "riktiga val" som kan göras för lösa krisen. På tisdag reser den amerikanske utrikesministern till Kiev. Avsikten är att utlova USA:s politiska och ekonomiska stöd efter de ryska styrkornas oblodiga intagande av Krimregionen.

USA är inriktat på ekonomiska, diplomatiska och politiska åtgärder för att förmå Ryssland att dra tillbaka sina styrkor. Några militära alternativ erbjuder USA inte, enligt en hög tjänsteman.

►”Samma formulering som i Afghanistan 1979”

1 000 beväpnade män blockerade också den ukrainska gränsbevakningens bas på Krimhalvön under dagen.

"Tusen beväpnade män och omkring 20 lastbilar blockerar den 36:e gränsbevakningsbrigaden... i Perevalne," säger det ukrainska försvarsdepartementet i ett uttalande som citeras av AFP.

Uttalandet säger ingenting om nationaliteten på soldaterna, men enligt BBC:s korrespondent på plats, Daniel Sandford, är de ryska.

►Desperat vädjan från Ukrainas ledning

På en video som publicerats på The Guardians sajt ses en utmaning mellan en ukrainsk officer och en grupp ryska soldater. Av översättningen av det som sägs i filmen verkar det som om det ukrainske militären motsätter sig försök från den ryska sidan att ta över deras arsenal av vapen på basen. Männen på den förmodat ryska sidan har ansiktena täckta.

EU:s utrikesministrar träffas på måndag för att diskutera saken, och på kort sikt kan den bedömningen stämma, säger Carl Bildt.

– (Ryssland) ser detta för närvarande som ett nollsummespel och jag tror att det finns relativt lite som kan stoppa dem i det korta perspektivet, säger Bildt till TT.

En hård linje kan dock slå tillbaka mot Ryssland ur ett längre perspektiv, enligt utrikesministern.

– Långsiktigt så tror jag att denna politiska inriktning man valt drabbar Ryssland.

Bildt beskriver Rysslands agerande som en "de facto invasion".

Det finns fortfarande av allt att döma ukrainska förband som motsätter sig de ryska försöken att ta över, men i övrigt tycks Ryssland vara på väg att "ta kontroll över det allra mesta" på Krim, säger Bildt.

– Det är ingen tvekan om att de kontrollerar Krim.

►Video: Ryska helikoptrar fångades på film

Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen säger inför söndagens Nato-möte att "Ryssland hotar Europas fred och säkerhet", rapporterar Reuters.

Såhär skildrar Russia Today händelserna på Krimhalvön:

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro