ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ryssland inleder robotövning på Östersjön

Linus Lindgren · 4 Apr 2018
Uppdaterad 4 Apr 2018
Hur många fartyg som kommer medverka är ännu oklart.

Hur många fartyg som kommer medverka är ännu oklart. Foto: Ryska flottan.


Under dagen inleder Ryssland en militärövning på Östersjön. Syftet är att provskjuta robotar från militärfartyg. Vilken typ av robotar eller hur många fartyg som deltar i övningen vet vi inte just nu enligt Niklas Granholm på FOI.

klar

Artikellänk är kopierad

Övningen börjar i dag och pågår fram till fredag och den sker på tre platser i Östersjön. En av platserna är mellan Bornholm och Öland – bara 5 mil utanför Blekinges kust.

Enligt Niklas Granholm, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), ligger den här övningen i linje med Rysslands övergripande strategiska agerande sedan 2006 eller 2007.

– Det handlar om den större bilden. Liknande övningar sker även på andra platser i världen. Bland annat i Norra Ishavet, Svarta Havet och Medelhavet. Det här är tydligt signalpolitiskt, säger han.

Han säger att Ryssland har ett mer offensivt uppträdande och nämner angreppen på Georgien 2008, Ukraina 2014 och även deras misstänkta påverkan av västerländska val och andra påverkansoperationer.

– Ryssland vill ta tillbaka bilden av dem som en stormakt som de förlorade när det Kalla kriget tog slut 1989 och Sovjetunionen föll 1991, säger han.

Han säger även att det inte finns någon anledning för oss Svenskar att vara oroliga i nuläget.

– Jag tror inte att det primära målet är att provocera Sverige. Det handlar nog mer om att Ryssland vill rikta uppmärksamhet till den militära förmåga som man vill att omvärlden ska känna till, säger Niklas Granholm.

Flyg- och fartygstrafiken kan komma att påverkas under tiden övningen pågår.– Östersjön är ett väldigt trafikerat hav, runt 2 000 fartyg om dygnet går där och en hel del flyg går över Östersjön. Dessa kan komma att ställas in eller ledas om, säger han.

Försvarsministern Peter Hultqvist säger att övningen väcker en hel del frågetecken.

– Det är en ovanlig begäran och den strider inte mot regelverket. Men det finns anledning att ha en hel del frågetecken kring varför man ska göra det här och det gäller att följa det här med stor eftertänksamhet. Sen får vi anledning att se vad de ska göra och vilka effekterna blir, säger han till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro