ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ryssland kan rösta ner förslag om vapenvila i Syrien

Filip Joelsson · 23 Feb 2018
Uppdaterad 23 Feb 2018
Ghouta i Syrien efter den senaste tidens flygräder.

Ghouta i Syrien efter den senaste tidens flygräder. Foto: IBL


Förslaget om ett 30 dagar långt eldupphör i Syrien som just nu diskuteras i FN:s säkerhetsråd har stött på patrull. Ryssland gillar inte idén med vapenvila.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige har tillsammans med Kuwait tagit fram ett förslag om 30 dagars eldupphör i Syrien som just nu förhandlas i FN:s säkerhetsråd. Förslaget innebär att flyganfallen mot bland annat Ghouta, där omkring 400 civila dödats i bombningar den senaste tiden, upphör helt i 30 dagar för att civila ska ha en möjlighet att lämna de krigshärjade områdena.

Men vad som hade kunnat bli ett snabbt beslut ser nu ut att dra ut på tiden, då Ryssland, inledningsvis, inte går med på förslaget och kallar det ”orealistiskt”, skriver Dagens Nyheter.

Ryssland, som strider på den syriska regimens sida i den pågående konflikten, är ett av fem permanenta medlemsländer i FN:s säkerhetsråd, vilket betyder att de har vetorätt. Går de inte med på förslaget blir det inget eldupphör.

Rysslands inställning till resolutionen och vapenvilan har skapat en brysk stämning i säkerhetsrådet.

– Om Ryssland inte stödde Syrien skulle förödelsen och dödsfallen inte inträffa, sade Heather Nauert, talesperson vid amerikanska utrikdesdepartementet, skriver Omni.

Utrikesminister Margot Wallström betonade vikten av att resolutionen går igenom tidigare i veckan.

– Vi har jobbat hårt tillsammans med Kuwait för att få till stånd en resolution som åstadkommer ett eldupphör för att få dit humanitär hjälp. Som alla kan se av bilderna från onsdagen så är det ju helt fasansfullt. Det här måste vi åstadkomma, sade hon till TT tidigare i veckan.

Metro har sökt utrikesdepartementet som väljer att inte kommentera händelseförloppet förrän efter att förhandlingarna är klara, vilket enligt dem kommer att ske vid 17-tiden i eftermiddag.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro