ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ryssland slutar med Kalashnikov-geväret

Yegor Krylov · 29 Sep 2011
Uppdaterad 29 Sep 2011
Michail Kalashnikov med en av de 75 miljoner gevär som lämnat fabriken i Izmash.

Michail Kalashnikov med en av de 75 miljoner gevär som lämnat fabriken i Izmash. Foto: Oleg Nikishin


Ryssland bryter nu en 60-årig tradition. Försvarsmakten har bestämt att sluta beställa Kalashnikov-gevär, enligt ett uttalande från en högt uppsatt militär.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi har tio gånger fler i våra lager än vi behöver, så vi kommer inte köpa några fler, säger befälhavaren Nikolai Makarov till en samlad presskår. Armén har nu sagt till tillverkaren av AK-74, den uppdaterade varianten av legendariska AK-47, att utveckla ett vapen med längre räckvidd och högre träffsäkerhet. Arbetare på fabriken Izmash ska göra sitt bästa för att hålla nyheten hemlig för skaparen Michail Kalashnikov. Den mytomspunne vapendesignern är över 90, men jobbar fortfarande på fabriken. Kollegorna är rädda att nyheten ska skada hans hälsa. Ryska armén började använda vapnet 1947. Kalashnikov AK-47 blev världens mest spridda militärgevär och köptes av arméer i 55 länder. Sammanlagt har över 75 miljoner gevär lämnat fabriken i Izhevsk. Dessutom har 100 miljoner varianter av vapnet tillverkats i andra länder. Under kalla kriget blev AK-47 för väst synonymt med fienden, men för vissa blev det en symbol för frihet. Mozambique har vapnet i sin flagga.

klar

Artikellänk är kopierad

Yegor Krylov
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro