ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ryssland varnar för asteroid: Hotar att spränga hela jorden”

Gustaf Eriksson · 18 Okt 2013
Uppdaterad 18 Okt 2013
Ryssland varnar för asteroid: "Hotar att spränga hela jorden" Så här kan det ha sett ut för 66 miljoner år sedan, då en asteroid slog ner på jorden. En upprepning 2032 är inte trolig.

Ryssland varnar för asteroid: "Hotar att spränga hela jorden" Så här kan det ha sett ut för 66 miljoner år sedan, då en asteroid slog ner på jorden. En upprepning 2032 är inte trolig. Foto: TT


En enorm asteroid är på väg mot oss och den hotar att spränga hela jorden. Den varningen kommer från Rysslands vice premiärminister. Men Nasa vill stoppa paniken: Risken är en på 63 000.

klar

Artikellänk är kopierad

"En 400 meters asteroid hotar att spränga hela jorden." Det minst sagt oroväckande beskedet kom från Rysslands vice premiärminister Dmitry Rogzin på Twitter.

Det som gjort Rogzin förskräckt är en asteroid som passerade jorden den 16 september. Avståndet var 6,7 miljoner kilometer. Det är 17 gånger längre än avståndet mellan jorden och månen. 

The Guardian rapporterar att asteroiden ändå benämns som "potentiellt farlig". Men det slutar inte där. Experter har studerat asteroidens bana, och konstaterar att den kan komma nära jorden igen år 2032. 

Risken att den kommer träffa vår planet är dock rätt liten. Närmare bestämt är den en på 63 000. Det hindrade dock inte en del undergångsrubriker från att börja spridas på nätet.

För att lugna situationen publicerade amerikanska rymdstyrelsen Nasa en ”reality check” där de konstaterar att asteroiden med 99,98 procents sannolikhet kommer missa oss.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro