ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rysslandsexpert: Samma formulering som i Afghanistan 1979”

Åsa Larsson · 1 Mar 2014
Uppdaterad 2 Mar 2014

Överhuset i Ryssland har godkänt att skicka trupper till Ukraina. Syftet: Ryssland vill säkra sin flottbas. Men formuleringarna som används är identiska med de vid Sovjets invasion av Afghanistan 1979, enligt rysslandsforskaren Gudrun Persson vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

klar

Artikellänk är kopierad

Flottbasen i Sevastopol i centrum för konflikten.
Flottbasen i Sevastopol i centrum för konflikten.Foto: AP Photo

"Med anledning av den extraordinära situationen i Ukraina och hotet mot ryska medborgares liv... framställer jag till federala rådet (ryska överhuset) en begäran om att använda de väpnade styrkorna på ukrainskt territorium tills den politiska situationen i det landet har normaliserats." Så löd begäran.

Vad menar Vladimir Putin med ”normalisering av situationen”?

– Det handlar för Ryssland om att säkerställa flottbasen och samtidigt skicka en signal till Kiev i syfte att de inte ska göra några förändringar i avtalet om flottbasen. Ryska styrkor har ju varit på plats i ett par dagar nu, vad det verkar, säger Gudrun Persson vid FOI till Metro.

Men om de redan är där, varför ansöker Putin om lov först nu?

– Ja, för att konstitutionen föreskriver det och för att de vill få det att se ut som att de håller sig till lagar och regler. Det här följer ett klassiskt mönster för hur det brukar gå till vid den här typen av situationer. Som jag har för mig så var det så här det gick till i Afghanistan 1979. Talmannen för federationsrådet använde då exakt samma formulering som nu, att man ska skicka dit en ”begränsad kontingent av väpnade styrkor.”

Det blev ju inte så begränsat sen i Afghanistan.

– Nä.

Kan Ukraina stå emot Ryssland militärt?

– Jag kan bara titta på numerärer och då är Ukraina helt underlägset Ryssland. Sen sliter ju landet med mycket dålig ekonomi.

Vad kommer väst att göra?

– Det är också mycket osäkert. Det har ju kommit en hel del kraftfulla uttalanden. De kan komma med ekonomiskt stöd.

Men hur kommer det att gå, kommer Krimhalvön att bli ryskt territorium?

– Det är väldigt svårt att sia om framtiden just nu, saker händer i väldigt snabb takt. I Ukraina så är alla överens om att den territoriella enigheten är väldigt viktig. På Krimhalvön så är 58 procent av befolkningen ryssar och sen finns det en annan folkgrupp som heter Krimtatarer, som är 12 procent.

Gudrun Persson berättar om att Ryssland bearbetar ett lagförslag just nu som skulle underlätta för landet att bistå länder som begär hjälp från Ryssland. I nuläget krävs ett internationellt avtal, men i det nya förslaget så skulle det räcka med en folkomröstning.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro