ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S fortsätter att rasa – SD får rekordsiffror

Niklas Svahn · 17 Maj 2015
Uppdaterad 6 Dec 2016
SD går framåt samtidigt som S backar, enligt Svd/Sifo.

SD går framåt samtidigt som S backar, enligt Svd/Sifo. Foto: TT


Det händer mycket i opinionsläget just nu mellan partierna. Enligt en ny mätning av SvD/Sifo fortsätter Socialdemokraternas väljarstöd att rasa och Sverigedemokraterna slår rekord.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialdemokraternas väljarsiffror hamnar på låga 25,9 procent. Och Sverigedemokraterna får 14,7 procent. Samtidigt är skillnaden mellan det röda blocket och det borgerliga endast 1,1 procentenheter. Det visar SvD/Sifos-majmätning.

Socialdemokraternas stöd är den tredje sämsta siffran någonsin för partiet i en Sifo-mätning. De andra två bottennoteringarna kom under Håkan Juholts tid som partiledare. Nedgången denna mätning är dock inte statistiskt säkerställd.

– Även om det inte är en signifikant minskning sedan i april så är det en tydlig nedgång under våren, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Regeringspartierna har fått kritik för att svika sina vallöften, samtidigt som de hittills regerat med Alliansens budget vilket sannolikt bidragit till att S och MP:s politik framstått som otydlig, förklarar Toivo Sjörén.

Den enda stora ökningen i väljarstöd står Sverigedemokraterna för. Deras stöd ökade från 12,5 procent i april till 14,7 procent nu i maj. Trenden håller i sig – SD ligger högre än i valet.

Turbulensen kring Jimmie Åkessons sjukskrivning och uteslutningarna av SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne tycks inte ha påverkat partiet.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svahn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro