ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S gör bokslut över vallöften

Stockholm TT · 20 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I partiets egen utvärdering av valmanifestet från 2002 bockas 96 löften av som uppfyllda och nio som delvis uppfyllda. Bara två anses inte ha infriats alls - införandet av individuellt kompetenssparande och avveckling av undantagen i turordningsreglerna. -Jag är nöjd, sade partisekreteraren Marita Ulvskog, på en presskonferens på tisdagen. Uppfylldes sent Flera kostsamma vallöften har infriats sent, som höjningen av taket i föräldra- och sjukförsäkringen. Den sker först den 1 juli i år. Ulvskog tror dock inte att väljarna är besvikna för att de fick vänta i fyra år. -Det beror ju helt på hur konjunkturen ser. Ser den bra ut kan förslagen genomföras rätt tidigt. Det finns flera löften som socialdemokraterna anser vara uppfyllda, men som den borgerliga oppositionen knappast skulle hålla med om. Ulvskog pekar på att partiet nått målen att antalet anställda inom förskolan skulle öka med 6 000 och att antalet lärare och andra skolanställda skulle bli 15 000 fler 2002- 2006. Men samtidigt utlovades att klasser och dagisgrupper skulle bli mindre. -Det ser olika ut i kommunerna. På många håll är det betydligt mindre grupper, men det ser inte lika ut överallt, säger Ulvskog. Äldrebostäder De borgerliga har under våren hävdat att socialdemokraterna brutit löftet om fler äldrebostäder. Enligt Ulvskogs sätt att räkna har dock bostäderna ökat med 19 000 om man räknar in vanliga lägenheter som byggts om för att passa äldre. Hon medger att när det gäller servicehus så har utvecklingen inte varit lika positiv.

Många av de 107 vallöftena i s-utvärderingen är inte mätbara, till exempel att "rasism måste bekämpas" och att partiet ska "arbeta för knarkfria fängelser". Andra vallöften har bockats av trots att de inte kan sägas vara nådda, till exempel att "kvinnohandel ska stoppas". -Det är klart att den inte har stoppats, men den ska stoppas. Vi har gjort ett antal åtgärder, säger Ulvskog. Andra vallöften har inte nåtts, men betraktas ändå som "delvis uppfyllda" - sysselsättningsgraden hos befolkningen i arbetsför ålder skulle uppgå till 80 procent 2004 och behovet av socialbidrag skulle halveras mellan 1999 och 2004.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro