ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S gör helomvändning om jobbavdrag

TT · 10 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Pär Nuder på Socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Visby.  

Pär Nuder på Socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Visby.   Foto: Sören Andersson/Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

ALMEDALEN. Socialdemokraterna gör en helomvändning och öppnar för att behålla den borgerliga regeringens inkomstskattesänkning vid ett eventuellt maktskifte.

– Att i ett läge där vi har väldigt starka offentliga finanser kräva att löntagarna ska få höjd skatt, samtidigt som de som har de högsta förmögenheterna och de högsta inkomsterna har fått de största skattesänkningarna, det tror jag är politiskt oklokt, säger Pär Nuder, ekonomisk-politisk talesman (s), till TT. Han deltog vid partiets traditionella ekonomiska seminarium i Almedalsveckan i Visby på tisdagen.Nuder klargjorde att s motsatte sig införandet av det så kallade jobbavdraget av principiella skäl, exempelvis att pensionärernas inkomster beskattas annorlunda än löntagarnas. Men nu när avdraget är infört måste partiet "förhålla sig" till det.Han och den övriga panelen talade också om att andra europeiska länder sänkt sina bolagsskatter, och därmed mer hamnat i nivå med de redan låga svenska.– Vi riskerar att gå miste om utländska investeringar och det där hämmar tillväxten och sysselsättningen i Sverige, säger Nuder. Utgångspunkt för seminariet var rapporten En rättvis och hållbar beskattning, av de förra statssekreterarna (s) Jan Larsson och Magdalena Andersson, som tillsammans med professor Jan Södersten också satt i panelen. Rapporten är ett diskussionsunderlag i socialdemokraternas förberedelser för att återta makten i valet 2010.Panelen sköt främst in sig på den borgerliga regeringens snabba skattereformer. Allra mest upprörde förändringen av fastighetsskatten, som alla betecknade som en stabil, neutral och fördelningspolitiskt bra skatt.Enligt Nuder är det ännu för tidigt att säga hur s skulle återställa eller förändra fastighetsskatten om de vinner valet 2010.

Men är det möjligt för er att gå in i en valrörelse på höjd fastighetsskatt, när alla talar om vikten av att vinna medelklassväljarna?– Jag tror att det svenska folket mer än något annat vill ha ett välfärdssystem som finansieras på ett robust sätt, och fastighetsskatten genererar betydande inkomster till statskassan som vi omfördelar till fler poliser, bättre vägar och utbyggd välfärd, svarar Nuder. Han sade också, på frågan om förmögenhetsskatten kommer att återställas vid en seger, att det är rimligt att de med högre förmögenheter bidrar mer.Också i fråga om värnskatten, som den borgerliga regeringen lovat slopa under mandatperioden, antydde Nuder en återställare:– Jag är inte främmande för att vi ska ha en högre skatt för dem med de allra högsta inkomsterna, särskilt i ljuset av att höginkomsttagarna fått så väldigt stora skattelättnader.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro