ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S: Malmö får spårvagnar

metro · 5 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Västtrafik

I går gav kommun­styrelsen grönt ljus för ny kollektivtrafik i Malmö.– Inget kan sätta stopp för spårvagnarna, säger Ilmar Reepalu (s), kommun­styrelsens ordförande.Malmö 2013: bättre luft, inga trafikproppar – och så spårvagnar som rullar genom staden.– Men det är bara i den bästa av världar som det blir spårväg redan om fyra år. Det är om regeringen ger klartecken i morgon. Mer realistiskt är att vi får spårvagnar i Malmö 2019, säger kommunalråd Anders Rubin S.

Efter gårdagens beslut ska planeringsarbetet nu fördjupas. Projektet är gigantiskt, och pengar behövs från staten och regionen, enligt Rubin.Högst prioriteras en linje mellan centrum och Rosengård, motsvarande buss 5. – Det är här flest personer åker kollektivt. 5:ans buss blir ofta överfull och kör förbi hållplatserna. En spårvagn slukar dubbelt så mycket folk, säger Rubin.

Enligt Ilmar Reepalu har det funnits planer på spårvagn mellan centrum och Rosengård långt innan han blev kommunalråd i Malmö. På Amiralsgatan mellan Kontinentalbanan och Rosengård byggdes redan på 60-talet ett mittenreservat för framtida spårväg. Med Malmös kraftiga befolkningsökning är det nu hög tid för spårvägen, menar han.– Ett väl utbyggt spårvagnsnät minskar båda trafikproblemen och koldioxidutsläppen, säger Reepalu.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro