ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S och MP backar i SCB:s stora väljarundersökning

Björn Sjö · 5 Jun 2018
Uppdaterad 5 Jun 2018
SCB:s nya väljarundersökning är ingen behaglig läsning för S-ledaren Stefan Löfven.

SCB:s nya väljarundersökning är ingen behaglig läsning för S-ledaren Stefan Löfven. Foto: TT


Socialdemokraterna får bara 28,3 procent i SCB:s stora väljarundersökning, som släpptes på tisdagen. Den största uppgången noteras för Sverigedemokraterna, som hamnar på 18,5 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Det rödgröna blocket (S, MP och V) behåller sin majoritet, med 40 procent av rösterna. Alliansen får 38,6 procent.

Regeringspartierna (S+MP), utan stödpartiet V, skulle dock bara få 32,6 procent. Båda regeringspartierna har förlorat sympatisörer.

Jämfört med riksdagsvalet 2014 har S tappat 2,7  och Miljöpartiet 2,6 procentenheter. Vänsterpartiet har däremot ökat med 1,7 procentenheter och hamnar på 7,4 procent i SCB-undersökningen.

Men den stora vinnaren hos SCB är Sverigedemokraterna, som med 18,5 procent ligger 5,6 procentenheter högre än valresultatet 2014.

Statsvetaren Sören Holmberg, professor emeritus vid Göteborgs universitet, tolkar SCB-siffrorna som ett tecken på att både S och M misslyckats med sin taktik för att vinna tillbaka röster från SD.

– Socialdemokraterna och Moderaterna försökte locka tillbaka väljare genom att debattera flyktingfrågan. Men resultatet har bara blivit att man legitimerat SD:s flyktingpolitik och förlorat ännu fler väljare till SD. Vem vill rösta på en kopia?

Sören Holmberg menar att S och M vinner på att styra över debatten till helt andra frågor.

– S gynnas när den politiska debatten handlar om vård, Moderaterna gynnas om ekonomi och näringsliv dominerar, säger Sören Holmberg.

För Socialdemokraterna är SCB-siffrorna tråkig läsning. S har de senaste 25 åren fått en högre siffra i SCB:s majmätning än den kommande höstens valresultat. I maj 2014 fick partiet 35,5 procent hos SCB, för att sjunka till 31 procent i valet samma höst.

Jämfört med förra SCB-mätningen, i november förra året, har S nu rasat 5 procentenheter.

– Självklart är vi inte nöjda med 28,3 procent. Nu handlar det om att under de här knappa 100 dagarna som återstår visa på det vägval som finns i svensk politik, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till TT.

Mer nöjda med SCB-siffrorna är Sverigedemokraterna.

– Det är ett väldigt bra resultat i den här mätningen. Vi brukar ligga väldigt lågt i SCB, så det här är ett bra utgångsläge, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson till TT.

För KD är SCB-siffrorna en rysare. Partiet får bara 2,9 procent och hamnar åter under fyraprocentsspärren till riksdagen. I höstas fick partiet 3,1 procent och i valet 2014 4,6 procent.

SCB analyserar även skillnader mellan hur män och kvinnor väljer parti. Det visar sig att S går hem bättre hos kvinnorna, 30,1 procent. Bland männen är siffran bara 26,5 procent.

Hos SD är förhållandet omvänt. Bland kvinnoväljarna får partiet 15,1 procent, mot 21,9 procent av männen.

LÄS MER: SCB november 2017 – MP under riksdagsspärren 

pil
Fakta

Partisympatier maj 2018 enligt SCB. Inom parentes skillnaden mot riksdagsvalet 2014.

S 28,3 (-2,7)

MP 4,3 (- 2,6)

V 7,4 (+ 1,7)

M 22,6 (- 0,7)

C 8,7 (+2,6)

L 4,4 (- 1,0)

KD 2,9 (-1,7)

SD 18,5 (+5,6)

Övriga partier får 2,9 procent, en minskning med 1,2 procentenheter. Störst bland övriga partier är Feministiskt initiativ (FI).

I denna mätning ingick 8 951 slumpvis utvalda personer i röstberättigad ålder. Svaren samlades in via telefonintervjuer och webbenkät. Bortfallet var 48,3 procent. Det totala antalet svarande var 4 632.

Källa: SCB

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro