ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S och Mp: Vänstern snodde äran

Christian Egefur · 9 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

BUDGETKRISEN. Prestige och politisk fåfänga. Socialdemokraterna och miljöpartiet kritiserar vänstern för att kaxigt tagit åt sig äran för satsningarna inom kollektivtrafiken. – Efter det gick det inte att förhandla, säger kommunalrådet Göran Johansson, s.

Förra veckan uttalade sig vänsterpartiets distriktsordförande Elise Norberg i både radio och tidningar om förhandlingarna kring skattesänkningen på 25 öre. Enligt miljöpartiet tog hon åt sig äran för den kommande satsningen på kollektivtrafiken, en fråga miljöpartiet drivit hårt.– Det var uselt. Man måste kunna lita på varandra under förhandlingarna, säger Kia Andreasson.Vänsterpartiets kommunalråd, Marie Lindén:– Det finns ingen som har patent på en viss fråga. Vi har länge drivit frågan om utvecklad kollektivtrafik.

De tre partierna var överens om att sprickan mellan dem uppstått på grund av skilda åsikter om skattesänkningen. Men att det även handlat om prestige och sårade känslor kan ingen förneka.– Det där uttalandet i media rörde upp känslor hos miljöpartiet. Och även i vårt parti. Efter det gick det inte att förhandla, säger Göran Johansson.

S och Mp vill satsa kollektivt

Göteborg ska utvecklas ytterligare när det gäller miljöområdet. Så formulerar sig Socialdemokreterna och Miljöpartiet i sitt budgetförslag. Bland annat vill man satsa på kollektivtrafiken och sänka priset på Västtrafiks månadskort till 400 kronor istället för dagens 515 kronor. – Vi räknar med att satsningen inte kommer att kosta mer än 100 miljoner. I och med att eleverna i skolan får gratis åkkort av oss så tjänar vi på att priset sänks i den änden, säger Göran Johansson (s).Man föreslår vidare att det investeras ytterligare 60 miljoner kronor i kollektivtrafiken, till bland annat nya bussar och spårvagnar under år 2008, 120 miljoner under 2009 samt 60 miljoner under 2010. Dessutom framgick under gårdagens presskonferens att man vill lägga 100 miljoner på underhåll av gator, gång- och cykelbanor. Även i andra delar av budgeten märks miljöaspekten, och man vill bland annat utveckla ett samarbete mellan Göteborgs kommun, de akademiska institutionerna och näringslivet för att minska stadens utsläpp av växthusgaser.

Göteborgarna värda 25-åringen

Göteborgarna har varit övertaxerade. Därför var det dags att betala tillbaka.– Vi lovade, när vi höjde skatten 1995, att vi skulle sänka den igen. Nu finns det utrymmet, säger kommunalrådet Göran Johansson om skattesänkningen på 25 öre.Vänsterpartiet är av en helt annan åsikt.– När klyftorna ökar, vi ser missförhållanden i skolorna och hemtjänstpersonalen går på knäna, då ser inte jag det som att det finns utrymme för några skattesänkningar, säger Marie Lindén, v.

klar

Artikellänk är kopierad

Christian Egefur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro