ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S öppnar för att ta över privata sjukhus

Tobias Andersson Åkerblom · 4 Sep 2014
Uppdaterad 9 Sep 2014

Socialdemokraterna i Västra Götaland öppnar nu för att privat drivna sjukhus och annan vård tas över i offentlig drift. Först ut kan Capio Lundby närsjukhus vara – som har drivits privat så länge som regionen har funnits. Oppositionen: det blir dyrare och sämre utbud.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

(S) säger nu att sjukvård bara ska upphandlas om det ger ett mervärde för patienten. Annars ska den drivas offentligt. En prövning ska göras i slutet på varje upphandlingsperiod för privat driven vård.

– Blir det en vinst i den verksamheten så förvinner den ut ur regionen in i vårdbolagens kassakistor i stället för att återinvesteras i verksamheten och komma patienterna till del, säger Håkan Linnarsson, (S) toppnamn i regionvalet.

Han menar även att offentlig verksamhet har bättre kontroll på arbetsmiljö och jämlikhet i behandlingen av patienter – och att patienter i privat vård riskerar att prioriteras utifrån lönsamhetskrav.

Verksamheten på Lundby närsjukhus, som nu drivs av riskkapitalbolaget Capio, är upphandlad fram till 2017. Då kan den övergå i offentlig regi.

– Jag kan inte se att det skulle innebära ett uppenbart mervärde att Capio eller något annat privat bolag driver Lundby sjukhus, säger Håkan Linnarsson.

Samtidigt menar han att det är politikerna i nämnden som beslutar om Lundby som bestämmer om frågan. Linnarsson har nyligen även gått ut med att Angereds närsjukhus, som ska stå färdigt nästa sommar, inte ska upphandlas – tvärtemot vad som enligt (FP) var en tidigare överrenskommelse i regionen.

– Det visar väldigt tydligt att Socialdemokraterna har svängt de senaste åren till att bli mer skeptiska till att det finns andra vårdgivare. Och det tycker jag är tråkigt, säger oppositionsrådet Jonas Andersson (FP).

Han menar att det är bra att man omvärderar upphandlingar – men då bör man samtidigt också fråga sig om offentlig verksamhet hade kunnat drivas mer effektivt privat. Han tar som exempel ambulanssjukvården som tidigare har upphandlats och som han menar nu både är dyrare och sämre. Samtidigt ser han inga fördelar med att Lundby skulle drivas i offentlig regi.

– Capio har skött det uppdraget alldeles utmärkt med att ge Hisingsborna och även andra en bra hälso- och sjukvård. När det avtalet går ut här om några år så tycker jag att man ska gå till förnyad upphandling av den verksamheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro