ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S-politiker ska ha hjälpt väljare att rösta – polisanmäls

David Peterson · 10 Sep 2018
Uppdaterad 10 Sep 2018
En S-politiker misstänks ha hjälpt väljare att göra i ordning sina röster.

En S-politiker misstänks ha hjälpt väljare att göra i ordning sina röster. Foto: IBL


Degerfors kommun har polisanmält misstänkt otillbörlig valpåverkan i samband med årets förtidsröstning, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt misstankarna har en politiker från Socialdemokraterna hjälpt väljare att göra i ordning sina röster.

klar

Artikellänk är kopierad

Händelsen ska ha inträffat på en förtidsröstningslokal i Degerfors, enligt kommunens valsamordnare Susanna Göransdotter, rapporterar Dagens Nyheter.

– En politiker som stod på torget observerade att en politiker från ett annat parti gick in och ut från vallokalen med väljare. Politikern följde efter för att se vad som pågick och observerade då att personen följde med bakom skärmarna och hjälpte till. Det var mer än vad han ansåg var motiverat, säger hon till tidningen.

Personen som ska ha följt med väljare står på Socialdemokraternas lista och är nu anmäld för otillbörlig valpåverkan. Det är en person från Vänsterpartiet som ska ha larmat om S-politikerns metoder. Susanna Göransdotter bedömer uppgifterna som trovärdiga.

Otillbörlig valpåverkan kan ge böter eller fängelse i högst sex månader. Är brottet grovt kan det ge fängelse i högst fyra år.

Enligt det preliminära valreslutatet backar Socialdemokraterna med 7,1 procentenheter i Degerfors kommun och landar på 44,2 procent i valet.

LÄS MER
Ja, vissa av SD:s valsedlar saknades i en kommun
klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro