ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S-politikern: Tiggarna transporteras med fina Mercedes

Karolina Skoglund · 23 Apr 2014
Uppdaterad 24 Apr 2014

Umeås starke man Lennart Holmlund får stark kritik sedan han i sin blogg återgett en anonym vakts teorier om att tiggare tillhör organiserade ligor.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SVT

”Tiggarna transporteras ut med fina Mercedes och BMW. Personer som setts sitta med käpp och skaka och ser ut att må riktigt dåligt kan sedan ha setts springande och snattat oxfilé på Strömpilen”. Orden kommer från Umeås kommunalråd Lennart Holmlund (S), som i sin blogg återger vad han hört av anonymt klädda vakter. Över tusen personer har i skrivande stund tryckt på ”gilla”-knappen för inlägget. 

Blogginlägget har sedan det publicerades på onsdagsmorgonen kritiserats starkt, bland annat från Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, som i ett sms till DN skriver ”Den här verklighetsbeskrivningen är inget som partiet eller någon av de som arbetar med dessa frågor delar”. 

Michael Anefur (KD), nationell hemlöshetssamordnare vid socialdepartementet, är också kritisk till blogginlägget. 

– Jag tycker att det är olyckligt att kommunalrådet i en av Sveriges största kommuner tillåter sig att vidarebefordra något, som jag uppfattar det, han inte har något belägg för. 

Att tiggarna skulle tillhöra organiserade ligor är högst osannolikt, menar han. 

– Jag har hört den här typen av skrönor på många håll i Sverige. Och varje gång jag sedan ställer kontrollfrågor; är det någon jag kan prata med? Har de sett det här på riktigt? Finns det någon grund för det? Då försvinner det här i sägnernas värld, säger han och fortsätter:

– Min erfarenhet, och jag skulle säga att jag i stort sätt pratat med alla som arbetar nära tiggare i Sverige, är att ingen vill påstå att det här är organiserad brottslighet eller att man på något sätt bryter mot svensk lag. Det är tragiskt när den här typen av berättelser oreflekterat sprids vidare. 

Trots kritiken verkar Holmlund inte ångra sitt blogginlägg. 

– Det jag har att säga stod i bloggen men jag vill påminna om att det inte är jag som sagt det detta om tiggare, bilar och handikapp. Det är en vakt som sagt detta till mig, skriver han i ett sms till Metro. 

LÄS ÄVEN:

Tiggarlappen blev viral – men är full av lögner

Barn leker ljugande tiggare på fritids

Polisen: Irritationen över tiggarna växer bland allmänheten

Ligor bakom tiggarna en myt

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro