ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S rasar efter MP-kris

TT · 26 Apr 2016
Uppdaterad 26 Apr 2016
De två regeringspartierna når tillsammans inte ens 30 procent i Ipsos nya opinionsmätning.

De två regeringspartierna når tillsammans inte ens 30 procent i Ipsos nya opinionsmätning. Foto: TT


De två regeringspartierna når tillsammans inte ens 30 procent i Ipsos nya opinionsmätning. Krisen i MP ser ut att slå hårt mot regeringskollegan S.

klar

Artikellänk är kopierad

De två regeringspartierna når tillsammans inte ens 30 procent i Ipsos nya opinionsmätning för Dagens Nyheter. Miljöpartiet får sin sämsta notering på tio år, 4,8 procent, även om minskningen sedan mars är blygsamma 0,2 procentenheter.

Störst är raset för Socialdemokraterna som backar med 4,5 procentenheter, en statistiskt säker nedgång sedan marsmätningen. Efter att ha ökat i två månader faller S tillbaka till samma låga nivåer som i januari.

– MP-krisen slår även mot Socialdemokraterna. Det tydligaste flödet vi ser är att väljare går från Socialdemokraterna till Moderaterna. Krisen i MP skapar en osäkerhet om regeringens framtida politiska linje, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

De fyra borgerliga har för första gången sedan valet ett stort övertag i opinionen. Alliansen får 43,8 procent, 7,6 procentenheter mer än S-MP-V som tillsammans får 36,2 procent. Det är den sämsta siffran för vänsterblocket sedan mätningarna inleddes 1979, trots att Miljöpartiet tillkommit och blocket nu betecknas som röd-grönt.

Sverigedemokraterna som tappat under vintern ökar 1,9 procentenheter till 16,6 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro