ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S: Stockholm behöver beredskap för friskolekonkurser

metro · 27 Aug 2013
Uppdaterad 29 Aug 2013

Skolkoncernen JB Educations konkurs skakade om friskolesverige – och en ny färsk rapport visar att var fjärde gymnasium går med förlust. I och med att det finns fler fristående än kommunala skolor i Stockholm höjs röster om att vara förberedd inför fler konkurser.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är Socialdemokraterna i Stockholm som vill att beredskapen ska utredas.

– Skolpolitiken i staden är för passiv, säger Roger Mogert (S).

När JB-gymnasierna gick i konkurs den 12 juni i år stod plötsligt flera elever utan skola.

Nya huvudmän kunde hittas till 25 av 30 gymnasieskolor, samt 4 av 5 grundskolor.

Samtidigt visade en ny rapport från kreditupplysningsföretaget UC att var fjärde friskola som drivit gymnasium går med förlust, jämfört med 2010 då bara ett av tio bolag gick med minus.

Enligt oppositionsborgarråd Roger Mogert, (S), är risken uppenbar för konkurser bland friskolor i Stockholm.

– För eller senare kommer några av friskolorna att gå i konkurs. Det lilla man kan kräva är att man ska ha en beredskap från kommunens sida. Man borde skaffa sig en egen bild av läget i vår kommun, säger Mogert.

I Stockholm fanns det 2012 det 66 privata och 47 kommunala gymnasieskolor. Socialdemokraterna menar att det har varit en överetabling av gymnasieskolorna i staden, och att elevkullarna har minskat. 

– Skolpolitiken i den här staden är oerhört passiv. Om de fortsätter som tidigare, så kommer de bara att vänta till något händer, och då sitter man där med problemet i knät, utan att veta vad man ska göra, säger Mogert, i en riktad känga mot styrande Alliansen i stadshuset.

Men Stockholms finansborgarråd Sten Nordin, (M), håller inte med om kritiken.

– Det är inga problem för oss, vi har gott om platser i våra gymnasieskolor, så om det skulle vara någon fristående skola som upphör så kan man lätt byta till en kommunal gymnasieskola. Vi har beredskap när det gäller platser.

Nordin anser i stället att Socialdemokraterna i stadshuset försöker plocka enkla politiska poäng.

– Det här visar väl lite att socialdemokraterna letar argument i båda ändor av att vara emot friskolor, antagligen så tjänar de för mycket pengar eller för lite pengar. Vi har inga problem att ta emot gymnasieelever som vill byta, säger Nordin.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro