ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S stor vinnare – här är fem viktiga punkter från SCB:s mätning

David Peterson · 4 Dec 2018
Uppdaterad 4 Dec 2018
Socialdemokraterna ökar mest efter valet.

Socialdemokraterna ökar mest efter valet. Foto: TT/IBL


Socialdemokraterna går starkt framåt i SCB:s stora partisympatimätning. Undersökningen är den första stora mätningen efter valet och kan påverka regeringsförhandling. Här är fem viktiga punkter från mätningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna tappar jämfört med valresultatet i SCB:s stora partisympatiundersökning. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ökar. Förändringen hos de övriga partierna är inte statistiskt säkerställda.

Här är fem viktiga punkter från SCB:s undersökning.

Väljare går från M och KD till SD

Sverigedemokraternas dröm är ett konservativt högerblock. Men även om SD går framåt i SCB:s mätning tar de framför allt väljare från partierna som de vill ska ingå i en sådan koalition. Moderaterna tappar 1 procent till Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna tappar 0,3 procent till dem.

Kan påverka regeringsförhandling

Den senaste veckan har flera partier ställt krav på Stefan Löfven – krav som behöver tillmötesgås för att partierna ska släppa fram honom som statsminister. Miljöpartiet har sagt att de kräver att de får sitta i regering och Centerpartier har lagt fram en lång kravlista. Förslagen på den listan, som bland annat innehåller krav på friare hyressättning och liberalare arbetsrätt, har redan Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt förkastat.

Extraval – hot eller möjlighet?

Flera partier har varit tydliga med att de inte räds ett extraval. Men enligt SCB:s siffror skulle både Miljöpartiet och Liberalerna riskera att trilla ur riksdagen vid ett extraval. Socialdemokraterna stärks i mätningen men om Miljöpartiet försvinner från rikspolitiken kan det bli svårare att få ihop ett regeringsunderlag för S.

Moderaterna skulle även kunna tappa placeringen som riksdagens näst största parti, i mätningen skiljer det bara 0,9 procentenheter mellan dem och Sverigedemokraterna. Det skulle i så fall påverka maktbalansen i ett potentiellt konservativt block.

Stora skillnader i landet

Stödet för flera partier skiljer sig stort i landet. Socialdemokraterna är till exempel svagare i Stockholms kommun där de får 24,7 procent i stöd medan de i mellersta och övre Norrland får 39,3 procent.

Sverigedemokraterna är också svagast i Stockholms kommun där de får 11,8 procent medan de i Sydsverige får 22,2 procent.

Miljöpartiet är i stället starkast i Stockholms kommun med 5,6 procent och svagast i norra Mellansverige med 1,5 procent.

Kvinnor föredrar S – män SD

Enligt undersökningen skulle 27,8 procent av männen rösta på Socialdemokraterna medan 33,3 procent av kvinnorna skulle göra det. Män föredrar i stället Sverigedemokraterna i högre utsträkning än vad kvinnor gör. 21,8 procent av männen skulle rösta på SD medan motsvarande siffra för kvinnor är 14,8 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro