ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S-toppar vill ha ny ledare snabbt

Stockholm TT · 20 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Erfarenheten förskräcker, säger Urban Ahlin, riksdagsledamot och ordförande i Skaraborgsdistriktet. -Det var ingen vidare trevlig resa förra gången, den nedmalningsprocess som kandidaterna då råkade ut för. Han syftar på hur en efter en av de tilltänkta efterträdarna till Ingvar Carlsson försvann ut ur bilden. Till slut tackade Göran Persson ja till uppdraget.

De kandidater som nu kommer att vaskas fram kommer sannolikt att råka ut för samma mediepress, tror Ahlin. Han, liksom flera andra i partistyrelsen, anser att processen att hitta en efterträdare till Göran Persson bör bli så snabb som det bara går. Omställning Tomas Eneroth, ordförande i Kronoberg, tycker också att det finns andra skäl att snabba på processen. -Det är viktigt att vi snabbt ställer om till oppositionspolitik nu, säger han och pekar bland annat på att en omfattande avtalsrörelse snart sätter i gång, en avtalsrörelse som riskerar att bli konfliktfylld vilket kräver ett alert parti. Den 6 oktober sammanträder socialdemokraternas partistyrelse. Då kommer extrakongressen att diskuteras, liksom frågan att kalla in förtroenderådet som sedan får i uppgift att utse en valberedning. Behöver tid Kallelser till ordinarie kongresser ska gå ut minst tio månader i förväg, men för extra kongresser finns inga sådana tidsbegränsningar. Det finns alltså inga formella hinder för att lägga extrakongressen tidigare än i mars.

På partihögkvarteret gör man ändå bedömningen att partidistrikt och arbetarkommuner behöver tiden fram till mars för att utse ombud och diskutera partiledarkandidater. Dessutom kan partiet passa på att ta upp andra ärenden än valet av partiordförande på kongressen och då måste dessa frågor remitteras ut i organisationen för att alla ska få en möjlighet att tycka till.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro