ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S-toppen: Ordet "negerboll" har ingenting med rasism att göra

Joel Linde · 14 Sep 2015
Uppdaterad 14 Sep 2015

Foto: Johan Nilsson / TT, Socialdemokraterna


Kommunstyrelsens ordförande i Lidköping, Kjell Hedvall (S), hävdar att någon har hittat på att ordet "negerboll" är kränkande, och att det inte har något med rasism att göra.

klar

Artikellänk är kopierad

Kommunstyrelsens ordförande i Lidköping, Kjell Hedvall (S), hade i helgen en lång diskussion på Facebook där han menar att ordet ”negerboll” inte alls är kränkande eller har med rasism att göra.

Diskussionen väckte reaktioner från Johan Lundberg, förtroendevald i Vänsterpartiet i Lidköping, som skrev ett inlägg på sin Facebooksida där han går till hård motattack.

”Tar sen upp telefonen och ser hur högsta sossen i Lidköping kommun ifrågasätter om det är kränkande att använda gamla slavtermer när man pratar om chokladbollar. Känner att det är dags för alla gamla vita inskränkta gubbar att gå i pension nu så vi kan bygga ett bättre Sverige för alla, oavsett kön, oavsett hudfärg, oavsett vem man älskar. Utan gubbar som tror att deras uråldriga kokbok är lag och vägrar utveckla sig och följa med i tiden”, skriver han.

LÄS MER
Nu stryker SAOL ordet "negerboll"

Kjell Hedvall svarar då med att det aldrig har funnits slavar i Sverige och att det ifrågasatta ordet inte alls har med rasism att göra.

”Vi har väl för helvete aldrig haft slavar i Sverige.. Dessutom är ordet ett gammalt folklig benämning som överhuvudtaget inget har att göra med rasism. Akademiska dumhuvuden finns det gott om..”, skriver han.

Aftonbladet har ringt upp Kjell Hedvall som fortsatt försvarar användandet av ordet ”negerboll”.

– Det är nånting som vi har när vi fikar. Sen att det är någon annan, senare i livet, som har kommit fram till att det är kränkande. För mig är det en konditorivara, säger han till Aftonbladet.

Reportern menar att det inte alls är påhittat att någon har blivit kränkt, utan att folk faktiskt har blivit kränkta, varpå Kjell Hedvall svarar:

– Men återigen. I den efterföljande debatten så har ju jag blivit kränkt. Men jag går inte omkring och gråter för det, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER
SVT klipper bort scen med "negerbolls"-recept
klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro