ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S utlovar fortbildning av 30|000 lärare

Stockholm TT · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vidareutbildningen var den punkt skolminister Ibrahim Baylan lyfte högst när han, tillsammans med partistyrelseledamoten Ella Niia, på onsdagen presenterade de förändringar i skolan socialdemokraterna vill genomföra. I rapporten En kunskapsskola för alla konkretiseras de löften som gavs i partiets valmanifest.

En annan punkt rör fritidshemmen, där färre barn ska samsas om varje vuxen. Dagens 18,6 barn per vuxen ska ned till 16 barn. Skolverket har länge påpekat att fritidshemmen är eftersatta, med stökig miljö och stora grupper.

Skärpt tillsyn av religiösa friskolor och krav på att friskolebolag inte delar ut eventuella vinster till ägarna utan återinvesterar i verksamheten återfinns också i rapporten. Lässvårigheter Vidareutbildningen berör 20 000 lärare som undervisar i matematik i grundskolan och gymnasiet samt de 10 000 lärare som undervisar de yngsta eleverna i läsning och skrivning. -När det gäller svenska handlar det om att upptäcka och åtgärda läs- och skrivsvårigheter på ett tidigt stadium, så att eleverna inte behöver bära med sig detta upp genom skolan, sade Ibrahim Baylan. Han nämnde också Högskoleverkets kritik mot lärarutbildningar som inte givit lärarstudenter tillräckliga kunskaper i hur man lär ut läsning och skrivning. Behörighet Dessutom ska alltså 20 000 mattelärare få vidareutbildning. Men det finns ingen utbildningsmall - behoven varierar starkt, enligt Baylan. -För en del lärare är behoven väldigt små, för de har redan kompetens och undervisning som är oerhört bra. För andra som kanske saknar lärarbehörighet kan det handla om att komplettera sin utbildning och skaffa behörighet. "Fler elever har fått tillgång till behöriga lärare" skriver socialdemokraterna i rapporten, men Baylan sade också att alltför många saknar rätt kompetens. Statistik som lärarfacken presenterade i somras visade bland annat att hälften av matematikundervisningen i grundskolan sköts av lärare som saknar full behörighet.

Nödvändigt och välkommet, kommenterade Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet fortbildningen. Sten Tolgfors (m) frågar däremot varför bara en av tre lärare ska fortbildas och Sofia Larsen (c) kallar satsningen "ett halvdant försök". -Vi lägger en miljard på fortbildningen, säger hon med syftning på den borgerliga alliansen. Inger Davidson (kd) efterlyser främst en ny skollag för att ge skolan bra grundförutsättningar. "Vid ett regeringsskifte är främsta fokus att snabbt ta fram en ny långsiktig skollag", skriver hon i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro