ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S vill lägga avlyssningslag på is

Stockholm Ola Jacobsen · 14 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den kritiserade lagen om spaning mot dator- och teletrafik kommer inte att träda i kraft i sommar.

Socialdemokraterna går med miljö- och vänsterpartiet och stoppar förslaget i ett år.

Den förre justitieministern Thomas Bodström (s) anser inte att lagförslaget håller måttet när det gäller rättssäkerhet och skydd för den personliga integriteten och rekommenderar tillsammans med försvarsutskottets ordförande Ulrica Messing (s) att lagen läggs på is.

-Vi kan inte utsätta svenska medborgare för detta, sade han i en riksdagsdebatt på måndagen.

Förslaget ger Försvarets radioanstalt (FRA) möjlighet att signalspana mot dator- och teletrafik som går i kabel och passerar Sveriges gränser. I dag sker spaningen bara mot kommunikation via radiovågor i luften.

Försvarsminister Mikael Odenberg (m) deltog inte i debatten. Men i en telefonintervju från Afghanistan sade han att en bordläggning inte ska tolkas som nej och att Bodströms åsikt i frågan inte är av större vikt.

-Jag betraktar Bodström som en nullitet.

Exakt var socialdemokraterna står är ännu oklart enligt Odenberg, som i helgen av Messing fått höra att ett s-beslut i frågan kommer först i slutet av mars.

-Vi har öppna dörrar och är beredda att lyssna på socialdemokraterna för att trygga svenska nationella säkerhetsintressen, sade han. Inskränkningar

Bodström pekar på att när det gäller telefonavlyssning och buggning, som polisen snart får möjlighet till, så krävs domstolsbeslut i förväg. Dessutom finns det inskränkningar när det gäller att avlyssna till exempel advokater, läkare och tidningsredaktioner.

Några sådana undantag görs inte när det gäller signalspaningen, konstaterar Bodström. Han hävdar också att lagen gör att den militär underrättelsetjänst utvidgas till att även omfatta vanliga brott, som människohandel, vapenhandel och narkotikasmuggling.

Det behövs en parlamentarisk utredning innan riksdagen tar ett sådant beslut enligt Bodström, som dock i grunden är för att ge FRA möjlighet att signalspana mot kabeltrafik och säger att socialdemokraterna ska ta fram ett eget förslag.

Maktmissbruk

Även miljöpartiet, som tagit initiativ till måndagens debatt, kommer att rösta för en bordläggning.

-Vill vi verkligen ha en stat med obegränsad rätt att övervaka och avlyssna allt vi gör? undrade miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Han pekade på att staten tidigare missbrukat sin makt och åsiktsregistrerat framförallt vänstermänniskor som hindrats från att få vissa jobb. Vänsterpartiets Alice Åström hävdade att lagen inte skulle klara en prövning i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

-Inte ens i USA, som drabbades av 11 september-attackerna, har man genomfört så långtgående förändringar när det gäller signalspaning, sade hon.

Centerpartiet och kristdemokraterna, som förra året var kritiska till den dåvarande s-regeringens buggningsförslag, deltog inte i debatten.

TT

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro