ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S vill satsa på allmännyttan

Leif Oldenburg · 28 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013

klar

Artikellänk är kopierad

2 500 nya bostäder inom allmännyttan varje år. Det målet sätter Socialdemokraterna i den skuggbudget för Stockholms kommun som presenteras i dag.

– Stockholm befinner sig en akut bostadskris. Det minsta vi kan göra är att utnyttja de styrmedel vi har genom de kommunala bolagen, säger Karin Wanngård, oppositionsråd (S).

Förra året påbörjades 1 100 lägenheter inom allmännyttan. Socialdemokraterna sätter som mål att allmännyttan börjar bygga 1 800 lägenheter redan nästa år. Halvvägs in i nästa mandatperiod, 2016, ska siffran ligga på 2 500 påbörjade lägenheter per år mot alliansen målsättning på 1 500 lägenheter.

Några konkreta platser för nyproduktionen pekas inte ut i S-budgeten.

– Men det finns områden i Skrubba, Hässelby och Järva där det kan byggas mer, säger Wanngård.

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, framhåller att bostadskrisen i Stockholm handlar om mer än allmännyttans produktion.

– Allmännyttans roll är trots allt marginell. De stora byggherrarna riskminimerar och vill inte konkurrera med sig själva. I och med att samhället klivit av som riskbärare är det marknadsvillkoren som styr byggandet, säger han.

Andra punkter i Socialdemokraternas skuggbudget:

• Kommunen ska ta större ansvar för äldreomsorgen genom kvalitetskrav och upphandling bland de 200 utförare som finns i dag.

• Skolor i utsatta förortsområden ska kunna locka till sig duktiga lärare genom att erbjuda högre lönenivåer.

• Fler skolidrottshallar görs tillgängliga för föreningar under helgerna.

• Två mindre kulturhus skapas i Vällingby och Skärholmen.

RUTA – vid behov

Stockholms län växer med drygt 30 000 personer per år.

År 2030 kommer befolkningen i regionen uppgå till mellan 2,4 och 2,6 miljoner.

För att motsvara behovet krävs en nyproduktion i regionen på mellan 9 000 och 15 000 bostäder per år. Omkring en tredjedel av de nya bostäderna behövs inom Stockholms kommun.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro