ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

S vill stoppa vinst i friskolor

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I dag drivs drygt hälften av landets friskolor av aktiebolag och det är väl känt att regeringen vill stoppa möjligheten för dessa skolbolag att plocka ut vinst ur bolaget.

I våras tillsatte regeringen en utredning med uppdrag att se över hur villkoren för friskolebolag kan skärpas. Frågan får nu förnyad aktualitet i valrörelsen. -Det vore rimligt att hitta en ordning där man säger att all vinst ska återinvesteras i skolorna, och inte delas ut till aktieägarna, säger Mikael Damberg, ledamot i riksdagens utbildningsutskott och i partistyrelsen, till SvD. Överhetsfasoner Men skärpta regler har inte stöd av den borgerlig alliansen. Inte heller av miljöpartiet, ett av regeringens samarbetspartier. -Det här är mest en retorisk fråga, för det finns inte en massa skolor som går med vinster som ägarna plockar ut. Det är bara spöken som socialdemokraterna målar upp, säger partiets skolpolitiske talesperson Mikaela Valtersson. Sofia Larsen, centerpartiets taleskvinna i skolfrågor, tycker att socialdemokraternas förslag är befängt. -Det här är överhetsfasoner och visar på en total okunnighet om hur verksamheter drivs. Ett företag måste gå med vinst för att man ska kunna investera i verksamheten och hålla ekonomin flytande, säger hon. Behöver uppmuntran Hon anser att förslaget hämmar entreprenörsandan i ett läge då människor behöver uppmuntras att starta företag. -I stället för att lägga det här förslaget vore det klädsamt av socialdemokraterna att säga rakt ut att man vill stoppa alla skolor som inte är statligt eller kommunalt ägda, säger Sofia Larsen. Även Sten Tolgfors, skolpolitisk talesman för moderaterna, är starkt kritisk till att förbjuda vinst i friskolor.

"Inte ett enda barn kommer lära sig mer i skolan på grund av att socialdemokraterna förbjuder vinst i friskolor. Förslaget är det slutgiltiga beviset på att sossarnas skolpolitik inte längre handlar om vad barn lär sig. I en tid då vart fjärde barn inte når skolans kunskapsmål visar socialdemokraterna att de gör vad som helst för att slippa tala om skolans resultat och kvalitet. I stället är partiet helt inriktat på att tala om skolans huvudmannaskap", skriver han i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro