ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så äckligt är ditt kylskåp

Victoria Gillberg · 19 Okt 2011
Uppdaterad 19 Okt 2011
Akta dig för E-coli, salmonella och listeria – håll kylskåpet rent!

Akta dig för E-coli, salmonella och listeria – håll kylskåpet rent! Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX


Ny studie visar att våra kylskåp inte är så rena som vi tror. Den värsta platsen i kylskåpet är grönsakslådan. 8000 bakterier per kvadratcentimeter. 750 gånger över det som är rekommenderad nivå.

klar

Artikellänk är kopierad

När man genomförde kylskåpsundersökningen fann man bakterierna E-coli, Salmonella och listeria. Test från salladslådan från 30 frostfria hemkylskåp visade en medelnivå på 7850 bakteriekolonier per kvadratcentimeter. Vissa prov hade så mycket som 129000 bakterier per kvadratcentimeter.

– Kylskåpets hela funktion är att hålla maten säker och minimera riskerna för bakterier och mögel. Resultaten är oroväckande, säger Paul McDonnell från företaget Microban Europe.

Standardrekommendationen för "ren" mathantering är mellan 0-10 bakterier per kvadratcentimeter. När det är varmt är det extra hög risk för bakterier. Då ökar deras chanser att föröka sig. Och låga temperaturer hindrar bara bakteriernas tillväxt om man städar regelbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro