ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så används Snapchat för att sälja sexshower och nakenbilder

Aron Andersson · 3 Mar 2015
Uppdaterad 5 Mar 2015

Foto: All Over Press


Snapcash skulle göra det enkelt att skicka pengar med mobilen. Nu används det för att sälja sex på den populära chattjänsten.

klar

Artikellänk är kopierad

Populära chattappen Snapchat gör det möjligt att skicka bilder och videoklipp som försvinner efter tio sekunder. Nu används den för att sälja sex.

I november lanserade Snapchat nya funktionen Snapcash. I likhet med Swish är det en tjänst för att skicka pengar via mobilen. Tanken är att vänner enkelt ska kunna föra över pengar till varandra.

Det räcker att skriva ett valfritt belopp och trycka på ”skicka” för att pengarna ska överföras. Men nu skriver New York Times att mikrobetalningarna även används för att sälja sexshower. Enligt tidningen finns det redan flera porrstjärnor och strippor som säljer sex på Snapchat. Mot så låga summor som 1 dollar skickar de nakenbilder till den som betalar.

Men Snapchat jobbar hårt för att sätta stopp för den här aktiviteten, eftersom det strider mot tjänstens avtal.

– Vi har sofistikerade system som upptäcker missbruk och stänger ner konton som bryter mot våra användarvillkor, säger företaget i ett uttalande till New York Times.

Tidningen har gjort ett experiment och sökt upp 30 konton till profiler som säljer porrbilder. En vecka senare hade 28 av dessa försvunnit. 

Men för att undvika att upptäckas gör några av stripporna reklam för sina tjänster på sexforum på nätet dit intresserade kan lämna sitt Snapchat-namn. På det sättet kan stripporna kolla upp sina kunder innan de börjar skicka nakenbilder.

Men varför vill någon betala för nakenbilder när det finns helt gratis på nätet? Enligt en anonym användare som tidningen pratat med finns lockelsen i den personliga interaktionen.

Funktionen Snapcash, som gör det möjligt att skicka pengar, finns än så länge bara tillgänglig i USA. Men att nakenbilder säljs via mobilen förekommer även i Sverige.

– Att folk skickar bilder och filmer på sig själva av olika anledningar, det vet vi att det förekommer. Att folk erbjuder betalning, det vet vi också, att ungdomar blir erbjudna pengar för att skicka nakenbilder på sig själva, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel på Länsstyrelsen.

Just Snapchat är inget han granskat och han vill därför inte uttala sig specifikt om den tjänsten. Men han menar att det kan bli en fråga för polisen att utreda hur den här typen av tjänster används.

– Skulle det vara så att det används av personer som erbjuder sexuella tjänster i Sverige, så kan det i alla fall någonstans, utan att dra för hårda växlar på det, handla om någon form av koppleri också, precis som när någon bygger en hemsida för att erbjuda sexuella tjänster.

Snapchat har både i användarvillkor och uttalanden tagit avstånd från sexuellt innehåll och uppmanat minderåriga användare att behålla kläderna på. Patrik Cederlöfs största oro är att just minderåriga ska råka illa ut.

– Framförallt är jag orolig att folk far väldigt illa, eller att barn och unga far illa. Att föräldrar och andra inte skulle ha någon kontroll eftersom det sker mellan två personer och det är pengar involverat. Det är väl det jag ser som stora faran.

►LÄS MER: Snart kan du skicka pengar via Snapchat

►LÄS MER: Intima bilder på Snapchat hackade

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro