ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så är maten på Smaka på Stockholm

Viktor Bendz · 6 Jun 2013
Uppdaterad 6 Jun 2013
Sittplatser i Kungsträdgården

Sittplatser i Kungsträdgården Foto: Marie Kjellander


Smaka på Stockholm är i full gång. Matfestivalen som har blivit en sommartradition låter hundratusentals stockholmare testa stans restaurangutbud till ett överkomligt pris.

klar

Artikellänk är kopierad

För att mätta hungern är Kungsträdgården ett självklart val den här veckan. Smaka på Stockholm har slagit upp ett 60-tal tält varav 40 serverar mat eller dryck. 

Nytt för i år är den kulinariska teatern där en amatör får hjälp att bli en bättre kock tillsammans med en stjärnkock. I dag Alexandra Zazzi för utlärandet, i morgon Sigrid Bárány, på lördag Ulf Wagner och på söndag Jennie Walldén. Smakar det så kostar det, i det här fallet 695 kronor.

Mattälten representerar matkulturer från hela världen, så väl nära som fjärran. Till exempel skolmat från Huddinge eller ceviche från Patagonien.

Säkra kort är klassiker som Bröderna Olsson som vunnit priset Årets tält tre år i rad. Arrangören Johan Turesson har dock en annan favorit.

– Melanders har ett rotisserie som är fantastiskt, säger han.

Metro begav sig till Kungsträdgården för att möta matglada gäster och kockar.

Emma Jenkins: Foodtruck-trenden nådde Stockholm för ett drygt år sedan, men är fortfarande i sin linda jämfört med i världsmetropoler som London och New York. Britten Emma Jenkins tog med sig sin matbil från London för att sälja kaffe, bakverk och churros på Stockholms gator. – Det är konstigt att det inte är marknader oftare här. I London händer sådant här hela tiden och jag upplever att stockholmarna vill vara ute hela tiden nu när det är sommar och varmt så det finns ett sug efter mer sådant här, säger hon om Smaka på Stockholm.
Emma Jenkins: Foodtruck-trenden nådde Stockholm för ett drygt år sedan, men är fortfarande i sin linda jämfört med i världsmetropoler som London och New York. Britten Emma Jenkins tog med sig sin matbil från London för att sälja kaffe, bakverk och churros på Stockholms gator. – Det är konstigt att det inte är marknader oftare här. I London händer sådant här hela tiden och jag upplever att stockholmarna vill vara ute hela tiden nu när det är sommar och varmt så det finns ett sug efter mer sådant här, säger hon om Smaka på Stockholm.Foto: Marie Kjellander
Emelie Forss, 25, äter Calamares och Ceviche från Cocodrilo. – Cevichen var jättegod, det är precis sådan mat jag gillar. Calamares var helt okej men inte lika bra som det andra.
Emelie Forss, 25, äter Calamares och Ceviche från Cocodrilo. – Cevichen var jättegod, det är precis sådan mat jag gillar. Calamares var helt okej men inte lika bra som det andra.Foto: Marie Kjellander
Calamares och Ceviche
Calamares och CevicheFoto: Marie Kjellander
Väninnorna Zhen Huang och Tracy Wen beställde vitlök- och honungsgrillade revbensspjäll från Bröderna Olsson. – Det smakar gott men var lite för sött för min smak, säger Zhen Huang.
Väninnorna Zhen Huang och Tracy Wen beställde vitlök- och honungsgrillade revbensspjäll från Bröderna Olsson. – Det smakar gott men var lite för sött för min smak, säger Zhen Huang.Foto: Marie Kjellander
Niklas Pers, 38, äter en lammburgare från Schwenk grill. – 250 gram kött! Fyra av fem poäng, det var gott!, säger han.
Niklas Pers, 38, äter en lammburgare från Schwenk grill. – 250 gram kött! Fyra av fem poäng, det var gott!, säger han.Foto: Marie Kjellander
Susanne Westerman äter en Empanada – sydamerikansk pirog fylld med tomat, koriander, majs och chili – från restaurang Nyagatan. Annat på menyn är bland annat vilsvinsgryta och Chori-Pan – chorizo i bröd med chimichurri.
Susanne Westerman äter en Empanada – sydamerikansk pirog fylld med tomat, koriander, majs och chili – från restaurang Nyagatan. Annat på menyn är bland annat vilsvinsgryta och Chori-Pan – chorizo i bröd med chimichurri.Foto: Marie Kjellander
Empanada
EmpanadaFoto: Marie Kjellander
Sommardröm från Alvestaglass. I glasskiosken finns alla möjliga sorter med olika såser och frukter och bär till. Sommardrömmen består av vaniljglass och jordgubbsrippel.
Sommardröm från Alvestaglass. I glasskiosken finns alla möjliga sorter med olika såser och frukter och bär till. Sommardrömmen består av vaniljglass och jordgubbsrippel.Foto: Marie Kjellander
klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro