ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så arbetar riksdagspartierna för att förhindra barnäktenskap

Alva Forsberg Fierro · 25 Maj 2016
Uppdaterad 6 Dec 2016
Metro har frågat riksdagspartierna hur de arbetar för att förhindra barnäktenskap.

Metro har frågat riksdagspartierna hur de arbetar för att förhindra barnäktenskap. Foto: TT/ Montage


Lagen som förbjuder tvångsäktenskap trädde i kraft i juli 2014, men hittills har inget fall lett till åtal. Metro har frågat alla riksdagspartier hur de arbetar för att förhindra att barn blir bortgifta mot sin vilja. "Att själv få bestämma vem man ska gifta sig med ska vara en självklarhet. För dem som drabbas av tvångsäktenskap är det ett ingrepp både när det gäller friheten och i rätten att bestämma sin egen framtid", säger Beatrice Ask, ordförande i justitieutskottet.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 1 juli 2014 började lagen som förbjuder äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa att gälla i Sverige. Det innebär också att medhjälp till äktenskapligt tvång är straffbart.

►LÄS MER: Allt fler gifta barn kommer till Sverige 

Den som döms för äktenskapstvång riskerar upp till fyra års fängelse, men hittills har ingen åtalats för ett sådant brott – trots att ett 50-tal fall har utretts, enligt Åklagarmyndigheten.

– Det är oroväckande att inga åtal har väckts trots att lagen funnits i snart två år. Därför har Åklagarmyndigheten fått i uppdrag att gå till botten med varför det ser ut så trots att det kommit in ett stort antal anmälningar och de ska presentera sina slutsatser den 23 juni i år. Ingen ska behöva gifta sig mot sin vilja och så sent som i maj i år antog riksdagen ytterligare en lagskärpning som gör det möjligt för polis och åklagare att ingripa ännu tidigare i fall där de misstänker tvångsäktenskap. Men då måste anmälningar och utredningar leda till åtal och därför är Åklagarmyndighetens kartläggning så viktig, säger Morgan Johansson.justitie- och migrationsminister

Metro har frågat riksdagspartierna hur de arbetar för att förhindra barnäktenskap. Flera av partierna kan tänka sig att införa ytterligare åtgärder för att stärka skyddet för de barn som utsätts för eller riskerar att hamna i tvångsäktenskap.

►LÄS MER: Hon giftes bort mot sin vilja: ”Vi får inte vara fega i Sverige”

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro