ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så återvinner du målarfärg - och andra farliga avfall

Linnea Gustafson · 26 Feb 2017
Uppdaterad 19 Jul 2019
Det går i princip att återvinna precis allting - bara man vet var man ska återvinna det.

Det går i princip att återvinna precis allting - bara man vet var man ska återvinna det. Foto: TT


Får man slänga dricksglas som glasförpackningar? Vad gör man egentligen med överbliven målarfärg, och måste man återvinna allt trots att man inte har bil? Här är svaren på hur du gör för att bli en riktig återvinningsstjärna.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du precis målat om hemma och har målarfärg över? Då ska du sortera det som farligt avfall och lämna på din närmsta miljöstation eller återvinningscentral. Det är mycket att tänka på när man sopsorterar, och extra viktigt när man använder produkter som innehåller kemikalier som inte kan renas genom reningsverk. Målarpenslar ska inte sköljas i vanligt vatten som går ner i avloppet, utan ska tvättas med målarfärg som sedan ska lämnas till återvinningscentralen och så vidare.

I Sverige finns i dag ungefär 600 återvinningscentraler runt om i landet och flera organisationer jobbar aktivt med att utöka kunskapen om hur och vad vi ska sortera. I Helsingborg ligger NSR (Nordvästa Skånes renhållnings AB) som utför bland annat plockanalyser då de genom stickprover analyserar innehållet i sopor som slängts. Alltså rotar runt i människors gamla sopor.

LÄS MER
Dubbelt så dyra plastpåsar efter ny skatt – här hamnar plasten när du slänger den

– Det allra viktigaste är att sortera allt farligt avfall. Trots att det inte är det som utgör störst andel av det som felsorteras är det det som är farligast, säger Cecilia Holmblad på NSR:s kommun- och hushållsavdelning.

Vad är det man ofta felsorterar som egentligen är farligt avfall?

– Det är mest småelektronik, saker som innehåller batterier. Det kan vara spelande gratulationskort eller liknande som hamnar i restavfallet, säger Cecilia  Holmblad.

Andra saker som ska sorteras som farligt avfall är till exempel nagellack, sprayflaskor och läkemedel. Det sistnämnda behöver du inte åka till återvinningscentralen för – alla läkemedel går bra att lämna på närmsta apotek. Men det kan kännas lite motigt att släpa övriga sopor till återvinningscentralen (som kan ligga ganska långt bort) när det inte finns en nära busshållplats och man inte har bil.

Britta Moutakis är rådgivare på Avfall Sverige och menar att mycket tyder på att vi gillar när det är enkelt och bekvämt att återvinna.

– Förutsättningarna för sortering och återvinning ser olika ut för alla kommuner. Därför är det viktigt att man kollar upp hur det går till i den kommunen man bor i. Men det vi vet är att ju närmare det egna hemmet man kan källsortera, desto mer källsorterar folk, säger hon.

LÄS MER
Fulplasten eldas – sorterar du därför i onödan?

Det vi är bäst på att sortera är tidningar och glasförpackningar.

– Det har vi sorterat sedan 70-talet. Folk behöver lite tid innan det känns konstigt att slänga något i restavfallet. Det känns konstigt att slänga glas där, men inte lika konstigt att slänga plast ännu, säger Cecilia Holmblad på NSR.

Här kan du hitta din närmsta återvinningscentral och här kan du se var du kan källsortera närmast hemmet.

pil
Farligt avfall

• Alla typer av glödlampor

• Batterier – och allt som innehåller batterier

• Härfärgningsmedel

• Starka rengöringsmedel

• Bekämpningsmedel

• Målarfärg

• Lim

• Nagellack

• Sprayflaskor

Källa: Källa: www.sopor.nu

pil
Detta ska du INTE återvinna

• Cd/dvd-fodral – räknas inte som förpackning och släng i restavfall, ej i plast.

• Diskborstar i plast – samma sak gäller här. En diskborste räknas inte som förpackning och trots att den består av plast ska den slängas i restavfallet.

• Kuvert och post-it lappar ska inte sorteras som papper på grund av klisterremsan. Det ska slängas i restavfall.

• Metall som inte är förpackningar. Ska lämnas på återvinningscentral.

• Vanliga dricksglas och andra glasföremål som inte är förpackningar. Dessa ska lämnas till en återvinningscentral.

Källa: Källa: www.sopor.nu

LÄS MER: Dags att återvinna råd om återvinning

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro