ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så avslöjar du det falska blinget

Sten Gustafsson/TT · 6 Jul 2013
Uppdaterad 7 Jul 2013

Sugen på att köpa guldsmycken på loppis i sommar? Eller på semesterresan? Du behöver inte vara så rädd för att det ska vara falskt guld. Spana efter kattfoten eller ta med magneten.

klar

Artikellänk är kopierad

Hösten är årets bästa tid för företagen som köper in byrålådeguld. Då kommer alla de som gjort slut på pengarna under semestern och behöver cash. Och de som haft tid att gräva i byrålådorna och hittat gamla smycken som tappat sina minnen. Och de som köpt bling under semestern och ångrat sig.

Tyvärr är det många som i butiken upptäcker att guldet blev till sand, att de köpt ett smycke av stål eller mässing med guldfärg på. Men det finns några klassiska sätt att bedöma om det är äkta guld.

- Det första är att kolla efter stämplar. Om det är guld med svenskt ursprung finns det en kattfot, en guldstämpel som ser ut som en liten tass. Och oftast en beteckning för vilken karathalt guldet håller. säger Johan Salzman på gulduppköparföretaget Guldadam.

Står det 24K är det rent guld och står det 18K är det 75 procent guld. Ibland står det i stället siffror där 750 står för 18K och 585 för 14K. Finns det inga stämplar är det inte svenskt guld.

- Då plockar du upp en magnet ur fickan. Guld är inte magnetiskt så fastnar smycket på magneten är det inte guld, säger Salzman.

klar

Artikellänk är kopierad

Sten Gustafsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro