ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så avslöjar du en nätbluff

Gustaf Eriksson · 13 Nov 2012
Uppdaterad 13 Nov 2012
Så avslöjar du en Facebook-bluff

Så avslöjar du en Facebook-bluff


En kupong värd 1 000 kronor på Ica helt gratis. Det lockande erbjudandet spreds som en löpeld på Facebook. Men det var falskt. Så här känner du igen en bluff.

klar

Artikellänk är kopierad

"Få gratis kr 1,000 ICA Kupong nu." Det var budskapet i erbjudandet som delades tusentals gånger på Facebook under måndagen. Trots den bristfälliga stavningen och grammatiken skrev många statusuppdateringen "Tack Ica" i hopp om att få ta del av gratiskupongen. 

Men de som nappat kommer att bli besvikna. Erbjudandet är falskt. Är du osäker på hur du känner igen en Facebook-bluff? Här är sajten Ajour.se:s bästa tips för att avslöja bedragarna 

Var misstänksam mot sådant som verkar för bra för att vara sant. Du får sannolikt inte en dyr elektronikpryl för att du skriver något på Facebook.

Leta efter avsändaren. Om ett företag verkligen står bakom ett erbjudande är det lätt att hitta kontaktuppgifter.

Kontrollera sajten. Om den hemsida som erbjudandet hänvisar till ser konstig ut, eller ligger på en skum adress, är det förmodligen en bluff.

Granska språket. Ett seriöst företag stavar sällan genomgående fel eller slarvar med grammatiken.

Var uppmärksam på delnings-tvång. Företag kan inte se om användare delar erbjudanden. Om du tvingas att sprida något är det ofta bara ett knep för att få spamliknande spridning.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro