ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så avslöjar du fejk-julskinkan

Ann Hagman · 13 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Johan Andersson testar julskinka. 

Johan Andersson testar julskinka.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Stabiliseringsmedel, smakförstärkare och glutamin. Det kan finnas i din julskinka.– Julskinka utspädd med vatten är ingen riktig julskinka, säger Johan Andersson på Kajsa Warg.

Matbutiken Kajsa Warg på Södermalm i Stockholm har i år bestämt sig för att enbart sälja skinka utan fosfater och smakförstärkare.– De flesta färdigkokta skinkor har injicerats med stabiliseringsmedel för att behålla vätskan. Om skinkan innehåller 20 procent mer vatten, kan man också hålla nere kilopriset, säger Pär Eriklin, på Kajsa Warg.

Enligt honom blir den vattenrikare skinkan mer att betrakta som en charkprodukt, medan den traditionella julskinkan är en rimmad fläskstek. Ingemar Kroon på Axfood, som äger Willys och Hemköp, har en annan uppfattning.– En av våra största leverantörer säger att de kommit fram till att skinkan blir absolut godast med stabilatorer och glutamin, såvida man inte tar för mycket.

Om man som konsument ändå vill undvika konstgjorda stabiliseringsmedel och smakförstärkare får man läsa noga på innehållsförteckningen. De vanligaste stabiliseringsmedlen är E450, E451 och E452. Tillsatser som förstärker smaken är oftast glutamat eller E620-E625.

Skinktest

Metro blindtestar skinkor med och utan konstgjorda tillsatser

Willys egna skinka 45 kronor per kilo Färdigkokt

Innehåller: Stabiliseringsmedlen E 450 och E 451.

”Den är vattnig så det syns och känns. Smakar lite som konserverad skinka på burk.”

Coops skinka  65 kronor per kiloFärdigkokta

Innehåller: Stabiliseringsmedlen E 450 och E 451.

”Den är full av små hål och ser inte så fin ut, men smakar okej.”

Domtas skinka BÄST I TEST169 kronor per kiloRimmad och färdigkokt. Från Domtas gårdsslakteri.

Innehåller: Inga stabiliseringsmedel.

”Smakar mest kött och har god konsistens.”

ICAs skinka 89 kronor per kiloFärdigkokt

Innehåller: Stabiliseringsmedel E451.”Ser ut som riktig julskinka, men är ganska vattnig.”

Roslagskötts julskinka 135 kronor per kiloRimmad

Innehåller: Inget stabiliseringsmedel och minskar med 30 procent i vikt efter tillagningen. ”Smakar mycket – nästan för mycket.” 

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro