ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så barnsäkrar du ditt hem på bästa sätt

Emma Österberg · 14 Okt 2016
Uppdaterad 19 Okt 2016
Eluttag är bara en av alla saker i hemmet som kan vara farliga för små nyfikna barn.

Eluttag är bara en av alla saker i hemmet som kan vara farliga för små nyfikna barn. Foto: Claudio Bresciani / TT


När ditt barn börjar utforska världen genom att krypa, klättra, gå och stå gäller det att barnsäkra hemmet. Här ger barnsäkerhetsexperten Anna Strandberg sina bästa tips på hur ditt barn undviker skador.

klar

Artikellänk är kopierad

De allra vanligaste olyckorna i hemmet är fallolyckor, där barnen faller från en låg höjd, ofta lägre än en meter, enligt Anna Strandberg, barnsäkerhetsexpert på Konsumentverket.

– Det är vanligt att de ramlar ner från soffor och sängar eller faller i trappor, säger hon.

LÄS MER: Två barn krossades – Ikea varnar för dödsbyrån i ny film

Vissa barnprodukter är förenade med högre risker. Det kan vara skötbord, gåstolar eller höga barnstolar. Det är också vanligt att barnen bränner sig, enligt Anna Strandberg.

– Det kan vara heta kaffekoppar eller att de drar ner saker över sig så som vattenkokaren, eller att de drar i en duk som det står något varmt på.

LÄS MER
Första hjälpen för föräldrar

Vanligaste dödsolyckan för små barn är drunkning. I hemmet gäller det till exempel badkar eller en pool som saknar skydd. Barnsäkerhetsexperten uppmanar föräldrar att aldrig lämna sitt barn ensamt när de badar.

– Det är väldigt viktigt att hålla koll på dem. Det behöver inte vara en pool eller ett badkar utan ett barn kan lika gärna drunkna i en vattenpöl. De har inte den reflexen att de ska vända upp huvudet för att få luft, säger Anna Strandberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro