ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så behåller du ditt sommarjobb i höst

metro · 4 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ekonomstudenten Mikaela von Sivers jobbar på SEB under sommaren och hoppas få extrajobba i höst. Hon är inte ensam, det blir allt valigare att studenter stannar på sina sommarjobb.
Ekonomstudenten Mikaela von Sivers jobbar på SEB under sommaren och hoppas få extrajobba i höst. Hon är inte ensam, det blir allt valigare att studenter stannar på sina sommarjobb.Foto: Lotta Imberg

Sommarjobbar du inom äldrevården eller på restaurang? Grattis, då har du störst chans att få behålla kneget när hösten kommer.När sommarvikariatet tar slut blir det lätt skralt i kassan igen för studenten.Men det blir vanligare att sommarjobbare får fortsätta arbeta bredvid studierna.– I de lägre åldrarna är det ovanligt eftersom man inte får jobba så mycket. Men många som går på gymnasiet fortsätter att jobba extra på sin sommaranställning, säger Stefan Gradin på LO, ansvarig för Fackets hjälptelefon.

Mikaela von Sivers, 22 år, pluggar ekonomi i Uppsala och arbetar på SEB i Stockholm i sommar. Hon hoppas på inhopp under hösten och jobb i julruschen.– Jag står i kassan och det är ett jättekul jobb. Helt i linje med det jag studerar, säger hon.Andra på hennes arbetsplats fick vikariat efter förra årets sommarjobb.– Jag har inte pratat med min chef om det ännu, men jag skulle vilja jobba extra. Jag tror man har god chans om man presterat bra.

LO:s hjälptelefon började förra året hålla öppet även under hösten, eftersom de märkte att många frågor handlade om just övergången från sommarjobb till extrajobb.– Det var en del som fick problem med att arbetsgivaren krävde att de skulle jobba fler kvällar och helger, säger Stefan Gradin.– Det viktigaste är att prata med sin arbetsgivare och se till att få ett anställningsavtal, där det står hur många timmar man kommit överens om.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro