ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så bemöts de som berättar om våldtäkt

Åsa Larsson · 27 Nov 2014
Uppdaterad 28 Nov 2014
Sudeshna är öppen med att hon blivit våldtagen och arbetar ideellt med den typen av frågor. Hon berättar att många känner sig ifrågasatta av sin omgivning. "D et här har varit väldigt återkommande när jag har tagit del av folks historier, den subtila antydan att man överdriver, att man överreagerar, att man var med på det."

Sudeshna är öppen med att hon blivit våldtagen och arbetar ideellt med den typen av frågor. Hon berättar att många känner sig ifrågasatta av sin omgivning. "D et här har varit väldigt återkommande när jag har tagit del av folks historier, den subtila antydan att man överdriver, att man överreagerar, att man var med på det." Foto: Fanni Olin Dahl/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Reaktioner i USA efter Rolling stones genomgång av våldtäktskulturen på landets finare universitet – här på Virginia-universitetet där en ung kvinna gruppvåldtogs av sju män på ett "frat party".
Reaktioner i USA efter Rolling stones genomgång av våldtäktskulturen på landets finare universitet – här på Virginia-universitetet där en ung kvinna gruppvåldtogs av sju män på ett "frat party".Foto: AP Photo/Steve Helber
Mediedebattören Sofia Mirjamsdotter startade tillsammans med kulturjournalisten Johanna Koljonen #prataomdet. Hon tycker också att samhället skuldbelägger offer för övergrepp. "Kvinnor måste svara på frågor om vad de haft på sig och många vågar ju inte anmäla på grund av skam, eftersom samhället på något märkligt vis verkar se kvinnan som den skyldiga. Se till exempel Bjästahistorien."
Mediedebattören Sofia Mirjamsdotter startade tillsammans med kulturjournalisten Johanna Koljonen #prataomdet. Hon tycker också att samhället skuldbelägger offer för övergrepp. "Kvinnor måste svara på frågor om vad de haft på sig och många vågar ju inte anmäla på grund av skam, eftersom samhället på något märkligt vis verkar se kvinnan som den skyldiga. Se till exempel Bjästahistorien."Foto: Anna Toss

Att prata öppet om att man blivit våldtagen är svårt.  Många som gör det vittnar om tvivel och avståndstagande – till och med från de egna vännerna. ”Det är så tabu att prata om sexuellt våld”, säger 26-åriga Sudeshna, som valt att vara öppen med att hon våldtagits.

I USA pågår just nu en debatt om våldtäkter och övergrepp på landets finare universitet. En ung kvinna har vittnat om våldtäktskulturen på det prestigefulla Virginia-universitetet där hon blev gruppvåldtagen av sju män i ett klubbhus. När vännerna kom för att hjälpa henne efteråt så började de diskutera om det var en så bra idé att köra kvinnan till sjukhus.

– Hennes rykte kommer att vara förstört för de kommande fyra åren​, sade en av väninnorna.

Jackie som kvinnan kallas i Rolling stones-magasinets intervju berättar att hon till och med två år efter händelsen varnats för att gå ut med vad som hänt. Hon beskriver även hur vänner tagit avstånd från henne för att hon varit "tråkig".

Samma upplevelse vittnar svenska Sudeshna om. Hon har valt att vara öppen med att hon blivit våldtagen och arbetar ideellt med opinionsbildning. Till följd av det har många kontaktat henne för att berätta om sina egna övergrepp.

– Samhället har en sån fruktansvärd dubbelmoral. De flesta tycker när de läser om något sånt här i en tidning att det är jättehemskt, så här ska det ju inte få vara. Men när det händer någon i verkligheten, så antingen tar man förövarens parti eller så drar man sig sakta men säkert undan från den som har blivit utsatt. Det har hänt mig och det har hänt de som berättar för mig, och jag är väldigt förbannad över att det ska behöva vara så här, säger hon.

Efter övergreppen som skedde i barndomen har Sudeshna först på senare år börjat få ordentlig hjälp. För ett och ett halvt år sen fick hon diagnosen komplex PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) och började då också vara mer öppen med vad som drabbat henne.

– Till en början var folk väldigt stöttande, berättar hon.

Många vänner och bekanta har varit fantastiska och stått vid hennes sida hela tiden. Men en del har reagerat på Sudeshnas öppenhet. Några bekanta har tagit bort henne från Facebook.

Det senaste året har Sudeshna fått behandling för komplex PTSD och har då tvingats hantera sitt trauma.

– Själva behandlingen i sig var mer smärtsam än det mesta jag upplevt. Kanske få med att jag grät så mycket att jag till slut faktiskt hade ont i kroppen. Det är viktigt att människor förstår konsekvenserna av övergrepp, och hur fruktansvärd jobbigt det är att bearbeta en våldtäkt. 

Under tiden som Sudeshna genomgick behandlingen fanns det vänner som drog sig undan från henne.

– En del har sagt det rakt ut att man var så bitter. Men jag ansträngde mig till det yttersta för att inte vara negativ mot omgivningen, däremot pratade jag väldigt mycket om vad jag gick igenom och hur det kändes. När jag var som sjukast så hade jag heller ingen energi. Min energi gick åt till att gå till jobbet och sen till sjukvården, och det var vad jag orkade med och då blev jag nog sedd som en lite tråkig person.​

– Jag blev väldigt ledsen av omgivningens reaktioner. Jag kanske ses utåt som en stark och obrydd person av många, men innerst inne krossar det mitt hjärta att människor reagerar så här, säger hon.

Sudeshna har börjat arbeta ideellt med den här typen av frågor. Hon berättar att många känner sig ifrågasatta av sin omgivning.

– Det här har varit väldigt återkommande när jag har tagit del av folks historier, den subtila antydan att man överdriver, att man överreagerar, att man var med på det, och att det den andre personen gjort kanske inte var rätt men varför befann man sig där?

Hennes råd till dig som har en vän som blivit våldtagen är att lyssna och finnas där. Att acceptera att vännen känner starka känslor och att det måste få ta den tid det tar.

Initiativtagaren till #prataomdet: Fler än man tror varit med om övergrepp

Journalisten och debattören Sofia Mirjamsdotter var med om att starta hashtaggen #prataomdet, en rörelse i sociala medier där människor berättade om gråzoner kring sex. Många som deltog berättade även om allt från grova våldtäkter till olika slags övergrepp som de hållit tyst om.

Sofia Mirjamsdotter, som startade #prataomdet tillsammans med kulturjournalisten Johanna Koljonen, tror att omgivningens problem med att hantera de drabbade beror på rädsla.

​– Människor drar sig undan för att de flesta är rädda att komma "för nära", rädda för att säga fel saker, och även känner sig maktlösa inför en person som varit med om svåra saker. Det kan säkert också trigga egna minnen, eftersom fler än man tror varit med om olika övergrepp.

Hon tycker också att samhället skuldbelägger offren.

– Kvinnor måste svara på frågor om vad de haft på sig och många vågar ju inte anmäla på grund av skam, eftersom samhället på något märkligt vis verkar se kvinnan som den skyldiga. Se till exempel Bjästahistorien där våldtäktsmannen fick allas beundran, stöd och popularitet, medan tjejen blev mobbad och tvingades flytta, för att hon vågade berätta om våldtäkten.

Debatten blev stor efter #prataomdet och Mirjamsdotter anser att den enda vägen framåt är att fortsätta att just prata om sexuella upplevelser och övergrepp.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro