ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blev Hollywood grönt

Elisabeth Braw · 20 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Leonardo Di Caprio i sin Toyota Prius. 

Leonardo Di Caprio i sin Toyota Prius.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Filmstjärnorna överger sina bensinslukande monster för elhybrider som Toyota Priusar. Filmstudior skickar sina kulisser till återvinning. Tacka miljöorganisationen EMA, Environmental Media Association, för det.

– Dokumentären ”An Inconvenient truth” skapade en medvetenhet om miljön, säger EMA:s ordförande Debbie Levin. Och Hollywood är väldigt framåtsträvande.

Det gör EMA:s jobb lättare. Organisationen, som har arbetat för ett grönare Hollywood i 20 år, har nu framgång överallt. Det var EMA som övertygade kändisar att köpa Toyota Priusbilar som ett gott exempel för vanliga dödliga.

Andra filmstjärnor hjälper EMA att uppmana till återvinning av mobiltelefoner, eller, likt Gwyneth Paltrow, sprida kunskap om ett miljövänligare sätt att leva.

Organisationen har även fått filmstudior att börja e–posta filmmanus till skådespelare i stället för att lämna över dem personligen. Men att göra en miljövänlig filminspelning är mycket svårare än att köpa en hybridbil. Transportbehoven är enorma och att återvinna kan vara svårt.

Filmer som lyckas med uppgiften är bland andra ”The incredible Hulk”, ”Evan den allsmäktige” och ”In the valley of Elah” och föräras EMA:s gröna märke.

Förra veckan hölls EMA:s årliga gala som belönar tv-serier och filmer som har ett ”grönt” budskap.  Galan är koldioxidneutral, elen kommer från biodiesel och man serverar ekologisk mat.

Rosario Dawson.
Rosario Dawson.

EMA:s ekofavoriter

Cameron Diaz: Skaffade tidigt en Toyota Prius. Hon är bland annat med i ett program med fokus på miljö och, hävdar att alla hennes filmer följer EMA:s riktlinjer för miljövänlig film­prod­ukton.

Rosario Dawson: Lånar ut sitt namn till en telefonåtervinningskampanj i USA och Europa, har designat en kanvas-väska i en kampanj för stopp av plastpåsar och kör Prius.

Daryl Hannah: Har en helt miljövänlig livsstil: Hon har solpanel i hemmet, kör biodieselbil, är vegan och arbetar för att sprida budskapet om miljövänligt beteende.

Leonardo DiCaprio: Kör hybridbil, producerade filmen ”The 11th hour”, samt har omfattande miljö-­infor­mation på sin hemsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro